Aprecieri pe Facebook

vineri, 27 ianuarie 2012

Noua taxa auto 2012 - Calculator noua Taxa auto de prima inmatriculare


UPDATE  ianuarie 2013 – Timbru de mediu 2013

Desi si-a schimbat denumirea in Timbru de mediu 2013, ramane tot o taxa auto de prima inmatriculare in Romania, ceea ce incalca normele europene si va oferi posibilitatea de a fi atacat in justitie ca si precedenta taxa. Avocatii vor avea din nou de lucru in aceasta speta.

Toate detaliile + Calcultor online Taxa de timbru 2013 >>>>>Click AICI !

************************************************************************************************




Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 17, din 10 ianuarie 2012. Conform normelor de tehnica legislativa, legea privind noua taxa auto a intrat in vigoare la trei zile dupa publicare.

Totusi, este important de mentionat ca modalitatea de aplicare a legii va fi stabilita prin Normele metodologice de aplicare, acestea urmand sa fie elaborate in termen de 15 zile, calculate de la momentul publicarii legii (10 ianuarie 2012).

Legea  stabileste ca taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate.


Puteti calcula taxa auto pe care trebuie sa o platiti cu ajutorul softului pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Tot ce trebuie sa faceti este sa completati datele cerute de soft, iar programul va va genera automat suma de plata.
Calculatorul taxei de poluare al ANAF poate fi accesat prin click pe imaginea de mai jos !



Important.Totodata legea privind noua taxa de poluare aduce si vesti bune pentru soferi. Astfel, daca taxa auto, pe care ati platit-o in perioada 1 iulie 2008 si pana la data de intrare in vigoare a acestei noi legi, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea noilor prevederi, legea ofera posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, daca veti face o cerere in acest sens la organul fiscal competent.

2 comentarii :

  1. BUNA AS AVEA SI EU O RUGAMINTE LA DVS , MI-AM SCHIMBAT DE PE MASINA BLOG MOTORUL DE PE UN OPEL ASTRA 1.7 TDI DIN 98 SI NU STIU CIT MAR COSTA TAXA LA R.A.R ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CUM SĂ PROCEDEZ DACĂ DORESC SĂ SCHIMB MOTORUL VEHICULULUI?

      Conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere - RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante. [...]



      Dacă se înlocuieşte motorul unui autovehicul, este necesară prezentarea la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificării cărţii de identitate. Cel mai simplu este să se monteze un motor identic cu cel anterior, adică unul care are acelaşi cod motor cu cel menţionat în cartea de identitate. În acest caz la R.A.R. se verifică doar aspecte legate de fixarea noului motor, dacă au fost păstrate elementele pentru reducerea poluării (catalizator, sonda lambda etc.) şi se realizează testul de poluare specific unei inspecţii tehnice. Dacă se montează un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performanţe mult diferite faţă de cel iniţial (putere mai mare, configuraţie diferită care presupune reamplasarea suporţilor motorului etc.) se efectuează probe specifice în cadrul Laboratorului de încercări pentru securitate rutieră al R.A.R., inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, în noua configuraţie.

      Menţionăm că modificările vehiculelor înmatriculate în România ce determina omologarea acestora se pot efectua numai în ateliere specializate, autorizate conform legislaţiei în vigoare. Lista de ateliere autorizate le găsiţi la sediul oricărei reprezentanţe R.A.R. sau la adresa www.rarom.ro.

      Actele necesare sunt:
      - act identitate deţinător vehicul;
      - cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia);
      - carte de identitate vehicul;
      - adeverinţa din partea atelierului autorizat care a efectuat înlocuirea motorului.

      Informaţii suplimentare se pot obţine la tel.: 021 318.17.30

      Ștergere