Aprecieri pe Facebook

marți, 21 februarie 2012

Briefing susţinut de prim-ministrul, Mihai Răzvan Ungureanu 21.02.2012

Briefing susţinut de prim-ministrul, Mihai Răzvan Ungureanu, împreună cu ministru, Cătălin Predoiu şi noul purtător de cuvânt, Dan Suciu, după şedinţa Guvernului României. 21.02.2012





sâmbătă, 18 februarie 2012

Dictionar de termeni auto uzuali




ABS
Sistemul de antiblocare al rotilor – Cu ajutorul senzorilor inductivi, calculatorul ABS, înregistrează viteza de rotaţie al roţilor, dacă o roată tinde să se blocheze forta de frânare va fi scazuta până când alunecarea este anihilată. 

ASR
Sistemul de reglarea a fortei de tractiune – reduce momentul de rotaţie al motorului în cazul in care, la demaraj, roţile tind sa patineze, astfel asigurand o aderenţă mai bună pe drumurile cu aderenta scazuta, nisip-zapada-gheata. Dacă o roata începe să patineze, calculatorul motorului reduce sistematic cantitatea de combustibil injectat, lucru prin care puterea motorului, si cu aceasta forţa de tractiune care trebuie transmisă, se reduce.

EBV
Distribuţia electronică a forţei de frânare. La autovehiculele cu tractiune faţă, partea din faţa este mai grea decât partea din spate, astfel încât în cazul acţionării frânelor, centrul de greutate al autovehiculului se deplasează spre faţă. Prin aceasta aderenta la rotile spate scade simtitor si rotile tind sa se blocheze. Prin distributia forţei de frânare, franarea automobilului se realizeaza mai eficient, iar fenomenul de blocare al rotilor este inlaturat. 

EDS
Blocarea electronică a diferenţialului. Dacă o roată motoare pierde aderenta, in conditii grele de deplasare, inpiedicand deplasarea autovehiculului, printr-o forta de frânare definită, roata fara aderenta este frânată, astfel forta de tractiune asupra roţii se deviază catre roata cu aderenţă mai bună, permitand deplasarea .

ESP
Program electronic de asigurare a stabilităţii. Cu ajutorul ESP-ului se poate creşte capacitatea de control asupra autovehiculului în situaţiile limită ale dinamicii de deplasare. De exemplu, în cazul curbelor luate prea rapid. ESP-ul extinde funcţia ABS si reduce pericolul de derapare, în orice condiţii ale carosabilului. Prin intervenţia punctuală asupra managementului motorului şi asupra frânelor, ESP-ul împiedică o posibilă derapare a autovehiculului. ESP-ul actioneaza în întreg domeniul de viteze şi se cuplează automat la fiecare pornire a motorului. Acest sistem poate fi cuplat şi decuplat în caz de necesitate, prin apăsarea tastei ESP. Dacă ESP-ul este decuplat, lampa de control este aprinsă în permanenţă. Acest lucru este însă recomandat numai în cazul rularii cu lanţuri de zăpadă şi în cazul suprafeţelor de rulare afanate, necompacte de exemplu zăpadă , nisip, pietris.

MSR
Reglarea momentului de rotatie al motorului. Acesta funcţie este integrata în sistemul Traction Control (TCS). Dacă pe o suprafaţă carosabilă cu polei sau gheaţă se decelereaza brusc sau se trece într-o treapta de viteză inferioară, are loc o alunecare a roţilor motoare. MSR-ul înregistrează acest lucru prin senzorii sistemului antiblocare şi stabilizeaza, printr-o ridicare dirijată a turatiei motorului, starea autovehiculului.


Puteti sa ajutati la completarea acestor termeni prin comentarii.

vineri, 17 februarie 2012

MEDICUL CASEI - TREBUIE SĂ APĂSAŢI (Click) PE LINKUL CARE VĂ INTERESEAZĂ !





Doua sfaturi mai mult decat utile, pot salva vieti !

1. Incendiul din bucatarie:






Explicatii:
- Nu intrati in panica
- Va apropiati cu grija si stingeti aragazul
- Luati un prosop de bucatarie mai mare il udati la robinet, il stoarceti bine si apoi il puneti deasupra tigaii sau cratitei care arde.
- Focul se stinge instantaneu.
Daca nu urmati acesti pasi:
Acesta demonstratie este facuta la o Scoala de Pompieri, cu o tigaie adanca pusa pe foc.
La sfarsitul clipului, un expert, instructor de pompieri, purtand un costum de protectie, si folosind o ceasca cu apa de 8 oz (circa 200 g), arunca apa pe focul produs de arderea grasimii, de la o distanta
de circa 10 picioare (circa 3 m).
Incendiul rezultat, va va atrage si dumneavoastra atentia la fel ca si elevilor de la Scoala de Pompieri
Apa aruncata, fiind mai grea dacat grasimea ce arde deja, se va duce in partea de jos a vasului incins, si se va incalzi si ea (apa), instantaneu (foc sus – grasimea incandescenta, foc jos de la aragaz).
Aburul rezultat, (avand un volum mult mai mare decat apa lichida) are o forta exploziva uluitoare si arunca uleiul aprins in sus si in afara. 
In camp deschis , acesta ar deveni o « minge incandescenta » cu un diametru de circa 30 de picioare (circa 9 m), generand o explozie ce se asemana ca aspect cu o mica explozie nucleara. 
In interiorul limitat al unei bucatarii, « mingea de foc » loveste cu putere si distruge plafonul si intreaga incapere si va poate provoca arsuri foarte grave.
De asemenea, este interzis sa aruncati cu zahãr sau cu fãinã, peste grãsimea incandescenta. O singura astfel de ceascã aruncata, creeaza o explozie ce are puterea a douã dinamite.


2. Situatiile de urgenta medicala

Deosebit de important:

Medicii de la ambulanta si-au dat seama ca de multe ori în accidente rutiere, accidentatii detin un telefon mobil cu o lista lunga de numere de telefon . Cu toate acestea, apare problema alegerii unei persoane care poate fi contactata in caz de urgenta.

Prin urmare, sfatul celor de la Crucea Rosie este ca fiecare dintre noi sa treaca numarul de telefon mobil al persoanei de contact în caz de urgenta, sub denumirea: "AA de urgenta", (literele AA vor aprea întotdeauna ca un prim contact de pe lista de numere). 
Este simplu, nu costa nimic si ar putea ajuta in foarte multe cazuri (alergii, contraindicatii, etc)

Exemplu: 
AA MAMA, AA Tata, AA Sot


Daca aceste sfaturi vi s-au parut utile si importante, 
transmiteti mai departe pentru a preveni accidente grave 
si a salva vieti omenesti !