Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 1 iunie 2013

1 iunie Ziua Internationala a Copiilor




De 1 iunie, Ziua Internationala a Copiilor, sa le dorim multa fericire, sanatate,
multe bucurii si un viitor intr-o lume mai buna pe Pamant !

vineri, 31 mai 2013

Rembrandt: Secretele unui tablou, Rondul de noapte - Film documentar si flashmob

Rondul de noapte - Rembrandt

In tabloul "Rondul de noapte" este prezentata o conspiratie. Noul documentar Nightwatching (2007) al lui Peter Greenaway gaseste toate dovezile continute in acest rechizitoriu pe panza, pictat de Rembrandt. 

Cele mai multe "acuzatii artistice" sunt cuprinse in texte scrise, precum celebrul "J'accuse", publicat de Zola in 1898. Aici, insa, avem pe panza un adevarat episod CSI, cu Rembrandt in rol de detectiv, procuror si judecator.
Regizorul Peter Greenaway examineaza cele 50 de indicii din tablou si dezvaluie crima care i-a incurcat pe istoricii artei din 1642, cand a pictat-o Rembrandt.

Greenaway mai dezvaluie si de ce bogatul si elegantul Rembrandt si-a pierdut averea si faima in numai 15 ani si a ajuns sarac, singur si discreditat. Dar Rembrandt ar fi fericit sa constate ca marele sau portret de grup a fost recunoscut in acest documentar al lui Greenaway drept rechizitoriul intentionat de artist.

Nightwatching (2007) - Rondul de noapte

1654, Amsterdam. Rembrandt se trezeste in mijlocul unui cosmar: celebrul pictor olandez tocmai visase ca a orbit. Cosmarul il arunca 12 ani in trecut, pe vremea cand lucra la cel mai celebru tablou al sau, Rondul de noapte. Aflat in culmea gloriei, lui Rembrand i se comanda o panza de dimensiuni gigantice de catre trupele civile de muschetari din Amsterdam. In ciuda reticentelor fata de acest grup de soldati despre care crede ca nu vor decat sa se umfle in pene cu ajutorul talentului sau, Rembrand accepta din cauza unor motive personale: sotia lui este insarcinata, iar onorariul primit pentru portretul de grup ii va permite sa-i asigure un viitor copilului mult-asteptat. Cu toate acestea, pictorul presimte ca tabloul nu este un simplu portret de grup si ca proiectul e de rau augur. Cand comandantul trupelor civile moare aparent accidental, in timpul unor exercitii de tir, pictorul descopera anumite dovezi pe care nu le face publice, dar le include in monumentala pictura, pentru cei care au ochi sa vada. Este inceputul decaderii pentru marele pictor, acum urmarit de toti cei pe care nu a avut curajul sa-l acuze in fata.




Flashmob Rembrandt in strada

Flashmob cu ocazia redeschiderii Rijksmuseum din Amsterdam.  



"Flashmob  este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune spectaculoasa, neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se răspândește.

Flashmob e o prezentare pentru spectatori accidentali, cu scopul de a trezi sentimente de nedumerire, interes și chiar senzații ca ceva nu este în regulă cu spectatorii înșiși."


joi, 30 mai 2013

Matematicianul nebun John Nash, erou de film Oscar si premiul Nobel in 1994

Matematicianul John Nash, castigatorul premiului Nobel in 1994 pentru economie si personajul principal din celebrul film A beautiful mind, acum la 85 de ani locuieste intr-o casa foarte modesta la marginea Princeton-ului, dincolo de liniile de cale ferata.
Desi vocea ii este slaba si greu de inteles, matematicianul continua sa atraga studenti, jurnalisti si economisti de toate natiile, la fel cum, pe vremuri, multimile se porneau spre acel loc unde auzisera ca s-ar fi intamplat o minune. Simpla prezenta e suficienta.

Pe Nash, oamenii vin sa-l vada pentru ca legenda lui le aminteste una dintre acele pretioase lectii care nu se predau nici in cele mai bune universitati din lume.

A devenit student la Princeton dupa ce profesorul sau i-a scris in recomandare o singura propozitie: „Acest om este un geniu”.

La 22 de ani si-a luat doctoratul cu o lucrare de 27 de pagini ce avea sa influenteze decisiv teoriile economice ale secolului 20. A continuat ca matematician la MIT pana in 1959, cand s-a imbolnavit grav: schizofrenie paranoida, una dintre cele mai dure boli mintale. Au urmat 25 de ani de internari fortate in spitale de psihiatrie, de vagabondaj si somaj. Matematicianul genial se transformase intr-unul nebun.

In 1994, atunci cand a primit premiul Nobel pentru doctoratul sau de 27 de pagini, John Nash era somer. La insistentele prietenului sau, matematicianul Harold Kuhn, Universitatea Princeton a creat rapid titlul de „Visiting Research Collaborator” pentru ca Nash sa poata avea o titulatura oficiala la ceremonia de primire a premiului.

Tot Kuhn, alaturi de alti matematicieni mai tineri, a insistat pe langa comitetul Nobel ca lui Nash sa
nu-i fie refuzat premiul din motive de sanatate. Totusi, spre deosebire de ceilalti laureati, John Nash nu a primit invitatia traditionala din partea comitetului Nobel de a tine o conferinta.

Biografia lui John Nash aici !

Drama vietii lui John Nash a fost transpusa intr-un film de mare succes A Beautiful Mind (2001) premiat cu 4 premii şi 4 nominalizări Oscar, 4 premii şi 2 nominalizări Globul de Aur.

Filmul online subtitrat ro il puteti viziona aici !

marți, 28 mai 2013

JOHNNY HALLYDAY - LA CHANSON DU ROUMAIN - 1970 - Video si text



Un cantec de acum 43 de ani, o prorocire sumbra asupra situatiei in care se afla Romania, ajunsă acum, un cadavru din care tot sfâșie... și sfâșie... hienele Pământului, iar Romanii, cu dorul in suflet, pribegesc prin tari straine pentru supravetuire.




LA CHANSON DU ROUMAIN (Cântecul românului)

                                                Johnny Hallyday (France) - 1970


Quand j'étais enfant            Când eram copil
Je vivais très loin                Trăiam foarte departe
Au pays roumain                 Într-o ţară română
Bleu et blanc                       Albastră şi albă
Lorsque je rêvais                Atunci când visam
Toujours je voyais              Vedeam întotdeauna
Une fille aux yeux                O fată cu ochii
Gris et bleus                        Gri-albaştri
Mais la vie s'est chargée       Dar viaţa s-a apucat
De pulvériser                       Să pulverizeze
Sous son corps brute           Sub loviturile ei grele
Mes rêves d'enfants             Visurile mele de copil.
J'ai perdu la lutte                 Am pierdut bătălia (lupta)
Jusqu'au point de chute       Până la pragul căderii
Je me suis enfui                  Am fugit atunci
Vers d'autres pays               Către alte ţări
J'ai pris des chemins           Am apucat-o pe drumuri
Interdits                              Interzise
Je suis le roumain               Eu sunt românul
Je viens de très loin            Am venit de foarte departe
J'ai cherché partout             Am cautat pretutindeni,
Comme un fou                    Ca un nebun,
Mais la vie s'est chargée       Dar viata s-a apucat
De pulvériser                       Să pulverizeze
Sous son corps brute            Sub loviturile ei grele
Mes rêves d'enfants              Visurile din copilărie
J'ai perdu la lutte                 Am pierdut lupta
Jusqu'au point de chute        Până în pragul prăbuşirii
Te voilà enfin                      Iată-te, în sfârşit,
Je te tends les mains            Îţi întind mâinile,
Mais il est trop tard              Dar e prea târziu,
Bien trop tard                      Mult prea târziu...
Je t'ai tant cherché               Te-am căutat atâta,
Depuis mon enfance            Încă din copilărie
Mais mon heure de chance   Dar ceasul norocului meu (al şansei mele)
Est passée                             A trecut...






Scrisoare de la Ioana Bogdan, care acum trei-patru decenii,
făcea emisiuni la TVR, alături de Tudor Vornicu:


Dragelor si dragilor, am primit de la un prieten, din Canada lui frantuzeasca,  un cantec al lui Johnny Holliday, din 1970, de care n-am auzit niciodata. E atat de romanesc…Cred ca are la baza un cantec popular din Nord (Maramure, Oas).
In textura orchestrala sunt folosite instrumente romanesti. Ce face naiul in introducere…doina sfasietoare. M-a impresionat, in masura in care m-a stupefiat. Cum o fi aparut cantecul asta? De ce n-am auzit de el niciodata?
Sunt 43 de ani de cand se pare ca l-a cantat Johnny Holliday… Era la moda pe atunci  folclorul romanesc, mai ales in Franta.
Marile noastre ansambluri folclorice, fie-le tarana usoara, din Vrancea, Maramures, Oas, Bistrita, Teleornman, Craiova, Constanta, Suceava si Bucuresti rupsesera gura festivalurilor folclorice  din Europa si din alte lumi mai departate.  
Iia romaneasca se purta pe tot globul (miscarea flower-power). Vezi si Marie Laforet la Cerbul de aur…si alte vedete…
Maria Tanase luase prestigiosul premiu “Charles Cross” in Elvetia, cu un disc bilingv cu cantece populare romanesti.
In Olanda se declansase o adevarata nebunie, ca si in Elvetia: cluburi cu dansuri si cantece  în costume populare romanesti, cum sunt cele de dansuri latino la noi, acum. Cooperatia mestesugareasca inregistra castiguri enorme exportand costume populare: gagi, ilice, ii din borangic, traistute…
Pamantenii Nordului sau ai Alpilor alcatuiau ansambluri folclorice cu profil muzical-coregrafic, dupa model romanesc. Mi-aduc aminte ca am avut si eu in Albumul duminical o asemenea formatie din Elvetia. Se numea “Frunza verde” si  umbla in turneu prin lume cu un program de cantece si dansuri populare romanesti, fara niciun picior de roman in distributie.
Ridicau salile in picioare pretutindeni. Si in Romania.  La TVR au fost fantastici. Ne-au luat graiul.  
Naiul nostru se invata la o scoala speciala, la Amsterdam . Zamfir zapacise lumea intelectuala si cinematografica a Apusului. Chinezii cantau in limba romana de te cruceai…
Ce s-o fi-ntamplat cu noi intre timp ? . . .

luni, 27 mai 2013

BOX meci spectaculos Froch vs Kessler - VIDEO integral

Boxerul britanic Carl Froch (35 ani) a reuşit să unifice titlurile mondiale IBF şi WBA la categoria supermijlocie, învingându-l la puncte în unanimitate, după 12 reprize, pe danezul Mikkel Kessler, în cadrul unei gale care a avut loc sâmbătă 25 05 2013 seara la arena O2 din Londra.


Froch, care l-a deposedat pe pugilistul român Lucian Bute de centura de campion mondial IBF, în urmă cu exact un an, a reuşit astfel să-şi ia revanşa în faţa lui Kessler (34 ani) după înfrângerea suferită în faţa acestuia în aprilie 2010, intrând totodată şi în posesia titlului mondial la supermijlocie în versiunea WBA, deţinut de danez.

Campionul britanic, cu 31 de victorii şi 2 înfrângeri în palmares, doreşte acum să-l întâlnească pe americanul Andre Ward, deţinătorul centurii mondiale la categoria mijlocie în versiunea WBC, care i-a învins atât pe Froch cât şi pe Kessler, în urmă cu câţiva ani, în cadrul turneului Super Six.

Ward a asistat,de altfel, la meciul de sâmbătă în calitate de comentator pentru un post american de televiziune şi a declarat la final că este dispus să-i acorde revanşa lui Froch.



VIDEO MECI INTEGRAL