Aprecieri pe Facebook

luni, 10 iunie 2013

Muntele Athos gradina Maicii Domnului - Documentar video



Muntele Athos sau Atos (în greaca modernă Άγιοv Όρος - Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați) în nordul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși (datele recensământului grec din 2011 indică o populație de 1830 călugări.[2]). Aproximativ jumătate dintre mânăstiri sunt conservatoare, urmând un regulament strict în privința disciplinei și postului.[3] (comunitatea monastică de la muntele Athos se împarte în două tipuri de mânăstiri: mânăstiri cenobite (numite și "comuniste"[4] sau "conservatoare", proprietatea tuturor obiectelor fiind comună, și mânăstiri idioritmice (numite și "liberale" sau "individualiste, unde proprietatea personală asupra unor obiecte este permisă)).[5] De-a lungul istoriei călugării mânăstirilor de la muntele Athos au trăit în schituri, chilii, "kalive" (chilii mai mici, unde câțiva călugări trăiesc ca intr-o familie[6]) sau ermitaje (numite și "isihasterion", ele fiind niște chilii retrase, adesea doar mici grote sau scobituri în stâncă, în care trăiește întotdeauna numai un singur călugăr (sihastru, pustnic sau anahoret); ce definește însă ermitajul este în primul rând localizarea lui retrasă, căci există la Athos și un tip de locuințe în care trăiește un singur călugăr, dar care nu-s izolate și retrase, ele fiind numite "kathisme". Alți călugări atoniți, numiți și "vagabonzi"[7] sau "girovagi"[8], preferă să trăiască fără a avea un adăpost stabil.

Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia[1], în greacă Καρυές, iar în transcriere cu alfabet latinKaryes.


Despre Muntele Athos la emisiunea "60 de minute" 
a postului american CBS (video subtitrat ro)





duminică, 9 iunie 2013

Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei - Filme documentare zguduitoare, video

Buna Florian,
La insistentele publicului si constientizand acutizarea problemei legate de avizarea proiectului minier de la RM, regizorul documenatrist Fabian Daub a pus la dispozitie, online, filmul documentar ”Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei”.
Mai jos gasesti mesajul regizorului catre publicul romanesc:


“Din cate am aflat, situatia politica privind proiectul minier de la Rosia Montana devine din ce in ce mai dramatica, existand intentia de a modifica, printre altele, Legea Minelor. De aceea m-am hotarat sa ofer spectatorilor din Romania posibilitatea de a viziona online filmul “Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei”, sperand ca aceasta va contribui la declansarea unei dezbateri publice cat mai largi si benefice tuturor partilor implicate.

cu drag, Fabian Daub”


Despre Rosia Montana – un loc la margine de prapastie regizorul Cristian Mungiu a declarat:

”Acuma (26 septembrie – 5 octombrie 2012) am fost la un festival la Hamburg. Ma duc foarte rar sa vad filme intr-un festival pentru ca am propriile mele treburi acolo si nu am niciodata timp, dar am vrut sa vad un documentar german despre Rosia Montana, l-am vazut, acum a fost si la Astra, la Sibiu, si mi s-a parut ca cu fictiunea e foarte greu sa faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil si mai onest decat a facut omul ala, care nu e roman si n-are niciun parti pris.

Am luat legatura cu el pentru ca mi s-a parut mai important sa-i popularizez filmul inainte sa-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”


Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei

Cu prietenie,
Ionut Parausanu


Pretul aurului...

Un film documentar despre romanii din Rosia Montana,

dezradacinati, dezbinati si sfasiati de hienele corporatiei 

canadiene RMGC.





Eseu documentar despre proiectul de minerit cu cianuri si mina deschisa la Rosia Montana Romania, dupa efectul exploatarilor din alte state.




Turcia - În 1997, Consiliul de stat turc a decis să nu permită producția de aur prin leșiere cu cianură, în temeiul articolului 56 din Constituția Turciei, care garantează dreptul oamenilor de a trăi într-un mediu sănătos (nr. 1996/5348, Decizia nr. 1997/2311).

Cititi si vizionati si:

Rosia Montana intre interese obscure, coruptie si distrugere - Video documentare