Aprecieri pe Facebook

joi, 25 iulie 2013

Nou, folia solara de 1 euro, care va incarca telefoanele mobile

Din categoria energie naturala fotovoltaica:

Grupul chinez TCL, al şaptelea producător mondial de telefoane mobile, va integra în smartphone-urile sale o folie fotovoltaică flexibilă care va permite încărcarea rapidă a bateriilor, dispozitivul fiind fabricat în Europa.

Compania chineză şi firma franceză SunPartner, unul dintre cele mai promiţătare start-up-uri din domeniul tehnologiilor fotovoltaice, au semnat un parteneriat pentru integrarea acestei folii fotovoltaice în smartphone-urile cu touch screen produse de compania chineză. Dacă rezultatele testelor se vor dovedi concludente, foliile vor echipa câteva milioane de telefoane de smartphone-uri din clasa superioară, atât din gama TCL, cât şi Alcatel One Touch.

Tehnologia Sun Partener, botezată Wysips ( What You See is Photovoltaic Surface), presupune o reţea de microlentile montate pe un strat fotovoltaic subţire, care poate fi asamblat atât deasupra, cât şi dedesubtul ecranului tactil. Folia este practic invizibilă pentru utilizator şi, conectată la un cip, converteşte lumina în energie electrică suficientă pentru a încărca bateria smartphone-ului în câteva ore. Mai mult pe: http://www.economica.net/europenii-au-facut-folia-solara-care-va-incarca-bateria-telefonului-costa-doar-un-euro_58023.html

miercuri, 24 iulie 2013

Permacultura - Un concept ecologic de agricultura la scara mica

Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Majoritatea populațiilor native au practicat anumite forme de permacultură înainte de popularea continentului Europa.

Noțiunea de permacultură înseamnă cultură (agricolă) permanentă. Agricultorul austriac Sepp Holzer a fost primul, în anii 1960, care a practicat permacultura, ca metodă sistematică. În anii 1970, ideile sale au fost preluate și dezvoltate pe baze știintifice de australienii Bill Mollison, David Holmgren și asociatii lor, care le-au popularizat într-o serie de publicații.

În cartea lor Permaculture One (1978) Bill Mollison și David Holmgren a trasat și cele trei direcții etice ale permaculturii:
1-Grija pentru Pământ: să ne îngrijim ca sistemele vii să poată supraviețui în continuare și să prolifereze;
2-Grija pentru omenire: să ne îngrijim ca oamenii să poată avea acces la toate resursele ce le sunt necesare pentru a trăi;
3-Repartizarea etică și limitarea consumării resurselor: stabilind limite pentru nevoile noastre putem obține resurse cu care să sprijinim cele două direcții anterioare. Surplusul îl vom împărți cu alții.

Permacultura se ocupă cu proiectarea mediului, astfel încât acesta să se autosusțină, pe principii ecologice și biologice, folosind de multe ori modele care apar în natură. Scopul este optimizarea efectului și minimizarea muncii. Scopul permaculturii este să creeze sisteme stabile, productive, care să răspundă nevoilor umane și să integreze armonios mediul cu locuitorii săi. Pentru a-și atinge scopul, permacultura ia în considerare procesele ecologice ale plantelor și animalelor, ciclurile lor de hrănire, factorii climaterici și ciclurile meteorologice.

Acest concept prezinta interes pentru cei care ar putea face agricultura la scara mica cu rezultate foarte bune si cheltuieli minime. Cititi mai multe pe: Permacultura.ro

Mai jos cartea lui Sepp Holzer in format Scribd:

Sepp Holzer - Permacultura. Ghid Practic Pentru Agricultura La Scara Mica - TEI - v. color by Tei Traduceri Ecologice Independente

Bebelusul regal al Ducesei de Cambridge si a printului William, foto&video

Ducesa de Cambridge, numele oficial al lui Kate, a nascut, luni seara, un baietel dupa ce a trecut printr-un travaliu de peste 10 ore, potrivit BBC. Baiatul a fost nascut natural, anunta surse CNN, si va fi al treilea in ordinea succesiunii la tronul britanic, iar numele sau va fi cunoscut in perioada urmatoare. Ducesa a fost internata luni dimineata la maternitatea St Mary din Londra.

Foto Agerpres/AP

Ducesa de Cambridge a fost externata marti seara. La plecare, Kate si printul William l-au prezentat pe cel mai nou membru al familiei regale britanice multimii adunate in fata Maternitatii Saint Mary din Londra, transmite BBC.




"Inaltimea sa regala Ducesa de Cambridge a nascut un baiat, la ora 16.24 (18.24, ora Romaniei). Nou-nascutul cantareste 3,8 kg. Ducele de Cambridge a fost prezent la nastere. Regina, Ducele de Edinburgh, Printul de Wales, Ducesa de Cornwall, Printul Harry si membrii ambelor familii au fost informati si sunt bucurosi de veste. Inaltimea sa regala si copilul sau sunt amandoi in stare buna si vor ramane in spital peste noapte", se arata in comunicatul oficial difuzat de Palatul Kensington.