Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 31 august 2013

Decalogul Chomsky despre strategiile diversiunii si manipularii politice

  • Noam Chomsky
  • Avram Noam Chomsky este un lingvist și activist politic american, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology. Wikipedia
    Născut: 7 decembrie 1928 (vârsta 84), Philadelphia, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii
    Soție: Carol Chomsky (căs. 1949–2008)
    Copii: Aviva ChomskyHarry ChomskyDiane Chomsky
    Părinţi: William ChomskyElsie Simonofsky
    Frați/surori: David Chomsky

    În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.
    Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
    Decalogul Chomsky
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

     Chomsky a tras concluziile, dar nu a gasit si solutia de a combate aceasta manipulare care pune in discutie realitatea notiunii de democratie.
    Poate gasim raspunsuri citind si Legile moralei si a politicii enuntate de Pitagora in urma cu 2500 de ani.
  • vineri, 30 august 2013

    LEGI ALE MORALEI SI ALE POLITICII - Pitagora

    Citate, aforisme, cugetari celebre: Pitagora

    Pitagora sau Pythagoras a fost un filozof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei. 
    A fost și conducătorul partidului aristocratic din Crotone (sudul Italiei). Scrierile sale nu s-au păstrat. Tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.

    Buletinele biometrice inlocuite cu scanarea irisului, video

    Oraşul Leon din Mexic instalează scanere de iris de la firma Global Rainmakers Inc. În cazul acestor scanere, oamenii nu trebuie să se oprească în faţa unor camere pentru a le fi scanaţi ochii, ci funcţionează în timp real, în timp ce oamenii merg pe stradă.

    Există diferite tipuri de sisteme instalate în Leon, de la scanere mari – capabile să identifice 50 de persoane pe minut în mişcare – până la unele mai mici – care pot scana între 15 şi 30 de oameni pe minut. Aceste dispozitive sunt instalate în locuri publice, precum trenurile şi staţiile de autobuz, şi conectate la o bază de date care va urmări oamenii în tot oraşul.

    Oficialii oraşului şi susţinătorii sistemului speră că prin scanarea irisului vor opri infracţiunile şi frauda. „Dacă eşti un hoţ recunoscut, spre exemplu, nu vei putea intra într-un magazin fără a fi reperat. Pentru alţii, îmbarcarea în avion va fi imposibilă“, spune Jeff Carter, CDO al Global Rainmakers.

    Procesul de scanare a irisului în cazul celor un milion de locuitori din oraşul Leon a început cu infractorii condamnaţi. Cetăţenilor fără antecedente penale li s-a oferit posibilitatea de a-şi scana ochii „voluntar“. Acesta este însă numai începutul. Potrivit lui Carter, toţi locuitorii planetei ar trebui să fie conectaţi la acest sistem de urmărire prin iris în circa zece ani.

    Sistemul este folosit deja şi de companii prestigioase din America precum laboratoarele Google X sau Bank of America, dar şi de o serie de aeroporturi din lume. Anthony Antolino, directorul de marketing al Eyelock, companie care furnizează sisteme de scanare a ochiului, spune că numai ADN-ul este mai clar decât irisul în identificarea unei persoane. Potrivit acestuia, compania speră ca tehnologia pe care o dezvoltă să fie integrată din 2015 şi în telefoanele mobile, tablete şi laptop-uri.



    joi, 29 august 2013

    Asa arata Dacia Duster facelift 2013, video


    Dacia a publicat primele imagini cu versiunea restilizata a SUV-ului Duster, care va debuta fizic in premiera mondiala cu ocazia celei de-a 65-a editii a Salonului Auto de la Frankfurt (10-22 septembrie 2013).
    “Fara a renunta la atributele care au contribuit la succesul incontestabil al predecesorului sau, noul model marcheaza o evolutie in ceea ce priveste designul, accentuand si mai mult valentele sale 4×4″, spune Dacia.
    Dacia Duster e primul SUV construit de marca nationala. Desi e un mix ciudat de inginerie romaneasca si tehnica franco-japoneza, produsul final e surprinzator de bun si are sanse reale sa revolutioneze din nou industria auto mondiala, asa cum a facut-o Logan in 2004.

    Primul anunt despre fabricarea unui SUV Dacia a venit in februarie 2008, intr-o conferinta de presa organizata la Brasov pentru a lansa oficial Logan Pick-Up. Au urmat apoi doi ani de barfe si tatonari, a fost prezentat spectaculosul concept Duster si in final ceea ce vezi in acest test.

    click aici pentru galeria foto


    Pentru ca au circulat enorm de multe speculatii pe seama acestei masini, trebuie sa lamurim cate ceva:

    Aproape 70% din conceptia lui Duster a fost realizata in Romania, masina e construita pe platforma B0 (botezata si platforma Logan), iar cuplajul electromagnetic de pe versiunile 4×4 e preluat de la Nissan Murano. 

    Video




    miercuri, 28 august 2013

    Roger Waters, concert extraordinar,The Wall, Bucuresti 28/08/2013, video

    Roger Waters

    Informații generale

    Nume naștere: George Roger Waters
    Data și locul nașterii: 6 septembrie 1943 (69 de ani),
    Regatul Unit Surrey, Marea Britanie
    Gen muzical: Rock progresiv, rock psihedelic, opera, art rock
    Ocupație: muzician, compozitor, actor, producător
    Ani de activitate: 1964 - prezent
    Case de discuri: Capitol, Columbia, Sony, Harvest

    Website:  Roger-Waters.com

    George Roger Waters (n. 6 septembrie 1943, Great Bookham, Surrey) este un muzician rock englez. Este cel mai cunoscut ca fiind basistul dar și unul dintre principalii compozitori ai trupei engleze Pink Floyd în perioada 1964 - 1985. După despărțirea de Pink Floyd din 1985, Waters a început o carieră solo de succes lansând trei albume de studio și înregistrând o coloană sonoră pentru un film.
    Concertul său The Wall Concert in Berlin din 1990 fiind unul dintre cele mai impresionante susținute vreodată. În 2005 a lansat opera Ça Ira și s-a alăturat grupului Pink Floyd în cadrul concertelor Live 8 din Londra. A fost pentru prima oară când toți cei patru membrii din formula clasică a formației au fost împreună pe scenă după o pauză de 24 de ani.
    Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Roger_Waters

    Astăzi, fanii Pink Floyd vor avea ocazia să vadă la București concertul Roger Waters, o super-producția inspirată de cel de-al unsprezecelea album al trupei: The Wall.

    Potrivit organizatorilor, evenimentul este programat să înceapă în jurul orei 20.00, iar accesul publicului se va face începând cu ora 17.00, pe la intrările dinspre Parcul Izvor şi Bulevardul Regina Maria.

    Show-ul ROGER WATERS- The Wall este o combinație perfectă între muzică, proiecții impresionante și efecte vizuale uimitoare, reunite într-o construcție sub forma celebrului zid.
    "The Wall" va avea peste 150 de metri lățime, 12 metri înălțime și o suprafață de aproximativ 20.000 mp, fiind astfel cea mai mare suprafață de proiecție din cadrul unui turneu mondial. Spectacolul reia povestea lui Pink, personajul principal al albumului, întreaga punere în scena bucurându-se astăzi de avantajele tehnologiei.
    Programul turneului in Europa in luna august 2013:

    August
    Miercuri 7 - Praga Synot TIP Stadium (SLAVIA)
    Vineri 9 - FRANKFURT COMMERZBANK ARENA
    Duminica 11 - COPENHAGA Parken STADIUM
    Miercuri 14 - Oslo TELENOR ARENA
    Joi 15 - Oslo TELENOR ARENA
    Sâmbătă 17 - GOTHENBURG Stadionul Ullevi
    Marți 20 - Varsovia Narodowy STADIUM
    Vineri 23 - VIENA Donauinsel
    Duminica 25 - Budapesta Stadionul Puskas Ferenc
    Miercuri 28 - BUCURESTI PIATA CONSTITUTIEI
    Vineri 30 - Sofia Stadionul Vasil Levski

    Cu promisiunea de a posta video concertul de la Bucuresti, va propun celor care nu au posibilitatea sa vada acest concert, inregistrarea de la Roger Waters Stadio Olimpico Roma 28/07/13 The Wall.




    Update:
    1.Reportaj: http://www.mediafax.ro/life-inedit/reportaj-concertul-lui-roger-waters-la-bucuresti-sau-lectie-despre-cum-se-doboara-un-zid-foto-11278946?
    2. Galerie foto: http://www.mediafax.ro/life-inedit/show-ul-the-wall-la-bucuresti-roger-waters-a-spus-o-poveste-despre-totalitarism-si-libertate-in-fata-a-peste-50-000-de-oameni-galerie-foto-11278701

    marți, 27 august 2013

    Traian Calancia, poezia impresionanta Evolutie

    Traian Calancia: M-am născut la 12 noiembrie 1950, în satul Hăneşti, judeţul Botoşani, unde am locuit doar 9 ani. Din 1959 sunt săvinean, aici urmând şi cursurile gimnaziale şi liceale. Am absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii „Ştefan ce Mare” din Suceava, am lucrat la catedră 20 de ani, după care m-am reprofilat pe contabilitate. Sunt căsătorit, am doi copii, nu sunt prins în afaceri. Ca pasiuni: literatura, muzica, pictura şi, bineînţeles, calculatoarele. Sunt foarte tranşant, nu-mi plac polemicile, nu caut gâlceavă nimănui, dar nici nu mă las „călcat pe coadă”, nu ţin la supărare şi nu sunt invidios. Cel mai mare defect al meu este că-i spun omului în faţă ce gândesc, detestând bârfa. Alte defecte nu le discut, pentru că ar însemna să-i privez pe mulţi de plăcerea de a o face. 
    Mai multe in revista Luceafarul aici !

    Va voi prezenta mai jos poezia originala Evolutie a poetului Traian Calancia, trimisa chiar de poet printr-un mesaj pe facebook, poezie care circula pe net sub diverse forme si titluri.

    Aceste versuri impresioneaza prin realismul legitatilor vietii in scurgerea timpului, a perceptiei uneori gresite a tinerei generatii care la randul ei va cunoaste adevarul, dar numai atunci cand viata si timpul o aduce la realitate. 
    O realitate implacabila care nu va mai permite altceva decat regrete.

    Evolutie
    De Traian Calancia

    Cât sunt copiii noştri mici,
    Pentru ei, suntem TĂTICI.
    Ce gingaş e, şi sună bine:
    – Tăticule, mi e dor de tine…

    Dar anii trec. Şi deodată,
    Nu mai eşti tătic, ci TATĂ.
    Dar şi aşa, tot sună bine:
    – Pa, tată! S auzim de bine…

    Când cresc, şi nu le eşti pe plac,
    Din tată, tu devii BABAC.
    Şi vorba sună trist şi gol:
    – Babacule, mai dă mi un pol…

    Dar viaţa e un foc de paie,
    Şi, vrei nu vrei, ajungi TATAIE.
    Iar vorba ta, în râs e luată:
    – Tataie, ia mai las o baltă…

    În anii, care ţi mai rămân,
    Te vor numi doar, ĂL BĂTRÂN.
    Şi vorba lor te năuceşte:
    – Bătrâne, ce ţi mai trebuieşte…

    Copile! Tu să ai ştiinţă,
    Că ţi am fost tată cu credinţă.
    Şi din puţin, de a fost să fie,
    Eu am răbdat şi ţi am dat ŢIE.

    Dar, fă mi te rog o bucurie!
    La cimitir, să vii la mine,
    Să mi spui ca în copilărie:
    – Tăticule, mi e dor de tine…

    Profilul Facebook Traian Calancia: https://www.facebook.com/traian.calancia?fref=ts

    Harta calităţii drumurilor din Romania

    INS a făcut inventarul şoselelor: 52% dintre drumurile din România modernizate sau cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere, respectiv cele care nu sunt pietruite sau din pământ, au o durată de serviciu depăşită.

    Drumurile publice totalizau, la finele anului trecut, 84.185 de kilometric (), mai mult cu 447 de kilometri decât la finalul anului 2011, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din totalul drumurilor publice, 16.887 km (20,1%) sunt drumuri naţionale, 
    35.380 km (42,0%) - drumuri judeţene şi 31.918 km (37,9%) - drumuri comunale. Detalii aici.


    Utilizatorii forumului de infrastructură peundemerg.ro au realizat o hartă foarte detaliată cu drumurile din România, realizată în funcție de calitatea acestora.

    Harta a fost întocmită de un utilizator al  "peundemerg.ro “ "vancouver” pe baza informaţiilor subiective a celor care au parcurs diverse drumuri şi şi-au împărtăşit experienţa pe forum.

    Mai jos gasiti o harta neoficială a calitatii drumurilor din România
    Click pentru marire !


    Harta la dimensiunea completa click pe: http://imageshack.us/a/img802/5935/0fjh.jpg