Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 31 august 2013

Decalogul Chomsky despre strategiile diversiunii si manipularii politice

  • Noam Chomsky
  • Avram Noam Chomsky este un lingvist și activist politic american, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology. Wikipedia
    Născut: 7 decembrie 1928 (vârsta 84), Philadelphia, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii
    Soție: Carol Chomsky (căs. 1949–2008)
    Copii: Aviva ChomskyHarry ChomskyDiane Chomsky
    Părinţi: William ChomskyElsie Simonofsky
    Frați/surori: David Chomsky

    În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.
    Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
    Decalogul Chomsky
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

     Chomsky a tras concluziile, dar nu a gasit si solutia de a combate aceasta manipulare care pune in discutie realitatea notiunii de democratie.
    Poate gasim raspunsuri citind si Legile moralei si a politicii enuntate de Pitagora in urma cu 2500 de ani.
  • vineri, 30 august 2013

    LEGI ALE MORALEI SI ALE POLITICII - Pitagora

    Citate, aforisme, cugetari celebre: Pitagora

    Pitagora sau Pythagoras a fost un filozof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei. 
    A fost și conducătorul partidului aristocratic din Crotone (sudul Italiei). Scrierile sale nu s-au păstrat. Tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.

    Buletinele biometrice inlocuite cu scanarea irisului, video

    Oraşul Leon din Mexic instalează scanere de iris de la firma Global Rainmakers Inc. În cazul acestor scanere, oamenii nu trebuie să se oprească în faţa unor camere pentru a le fi scanaţi ochii, ci funcţionează în timp real, în timp ce oamenii merg pe stradă.

    Există diferite tipuri de sisteme instalate în Leon, de la scanere mari – capabile să identifice 50 de persoane pe minut în mişcare – până la unele mai mici – care pot scana între 15 şi 30 de oameni pe minut. Aceste dispozitive sunt instalate în locuri publice, precum trenurile şi staţiile de autobuz, şi conectate la o bază de date care va urmări oamenii în tot oraşul.

    Oficialii oraşului şi susţinătorii sistemului speră că prin scanarea irisului vor opri infracţiunile şi frauda. „Dacă eşti un hoţ recunoscut, spre exemplu, nu vei putea intra într-un magazin fără a fi reperat. Pentru alţii, îmbarcarea în avion va fi imposibilă“, spune Jeff Carter, CDO al Global Rainmakers.

    Procesul de scanare a irisului în cazul celor un milion de locuitori din oraşul Leon a început cu infractorii condamnaţi. Cetăţenilor fără antecedente penale li s-a oferit posibilitatea de a-şi scana ochii „voluntar“. Acesta este însă numai începutul. Potrivit lui Carter, toţi locuitorii planetei ar trebui să fie conectaţi la acest sistem de urmărire prin iris în circa zece ani.

    Sistemul este folosit deja şi de companii prestigioase din America precum laboratoarele Google X sau Bank of America, dar şi de o serie de aeroporturi din lume. Anthony Antolino, directorul de marketing al Eyelock, companie care furnizează sisteme de scanare a ochiului, spune că numai ADN-ul este mai clar decât irisul în identificarea unei persoane. Potrivit acestuia, compania speră ca tehnologia pe care o dezvoltă să fie integrată din 2015 şi în telefoanele mobile, tablete şi laptop-uri.



    joi, 29 august 2013

    Asa arata Dacia Duster facelift 2013, video


    Dacia a publicat primele imagini cu versiunea restilizata a SUV-ului Duster, care va debuta fizic in premiera mondiala cu ocazia celei de-a 65-a editii a Salonului Auto de la Frankfurt (10-22 septembrie 2013).
    “Fara a renunta la atributele care au contribuit la succesul incontestabil al predecesorului sau, noul model marcheaza o evolutie in ceea ce priveste designul, accentuand si mai mult valentele sale 4×4″, spune Dacia.
    Dacia Duster e primul SUV construit de marca nationala. Desi e un mix ciudat de inginerie romaneasca si tehnica franco-japoneza, produsul final e surprinzator de bun si are sanse reale sa revolutioneze din nou industria auto mondiala, asa cum a facut-o Logan in 2004.

    Primul anunt despre fabricarea unui SUV Dacia a venit in februarie 2008, intr-o conferinta de presa organizata la Brasov pentru a lansa oficial Logan Pick-Up. Au urmat apoi doi ani de barfe si tatonari, a fost prezentat spectaculosul concept Duster si in final ceea ce vezi in acest test.

    click aici pentru galeria foto


    Pentru ca au circulat enorm de multe speculatii pe seama acestei masini, trebuie sa lamurim cate ceva:

    Aproape 70% din conceptia lui Duster a fost realizata in Romania, masina e construita pe platforma B0 (botezata si platforma Logan), iar cuplajul electromagnetic de pe versiunile 4×4 e preluat de la Nissan Murano. 

    Video