Aprecieri pe Facebook

joi, 8 mai 2014

Alice Herz-Sommer, cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului,un testament al iubirii pur divine, video

 Alice Herz-Sommer, cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului,un testament al iubirii pur divine, video


Cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului, Alice Herz-Sommer, a murit la 23 februarie 2014, la Londra. Pianista, în vârstă de 110 ani, a fost prizonieră timp de 2 ani în lagărul de concentrare de la Terezin din Cehia, potrivit „The Guardian.

Născută în 1903 într-o familie evrei din Praga, Herz-Sommer a fost prizonieră în lagărul de concentrare nazist de la Terezin. 
În 1942,  mama lui Herz-Sommer, în vârstă de 73 de ani, a fost dusă în lagărul de la Terezin, iar ulterior la Treblinka, unde a murit. 
Fosta pianistă şi fiul său, Stephan, au fost duşi în lagărul de concentrare de la Terezin în 1943, loc unde aproape 34.000 de evrei au fost ucişi. Aceştia au reuşit să supravieţuiască la Terezin, fiind eliberaţi în mai 1945, moment în care armata sovietică a ajuns în Cehoslovacia. 
Întrebată într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian” de motivul care a stat cel mai mult la baza puterii sa de a rezista în lagărul de concentrare, aceasta a declarat că „temperamentul, optimismul şi disciplina”. 
Herz-Sommer a fost pianistă şi profesoară de muzică, predând la Conservatorul din Ierusalim până în 1986, an în care a decis să se mute la Londra. Un film care prezintă viaţa acesteia a fost nominalizat la categoria cel mai bun scurtmetraj pentru Premiile Oscar.
 În una din declaraţiile sale, Herz-Sommer susţinea că: „Sunt evreica, dar Beethoven este religia mea”, pasiunea fostei pianiste pentru muzică trecând de barierele vârstei, dragostea sa pentru pian fiind cultivată de când avea numai cinci ani. „Cred că acestea ultimele zile ale mele, dar nu mai contează pentru că am avut o viaţă frumoasă (…) 

Viaţa este frumoasă, dragostea este frumoasă, natura şi muzica este frumoasă.”, adăuga fosta pianistă şi supravieţuitoare a lagărului de concentrare de la Terezin. 
Soţul lui Herz-Sommer, Leopold Sommer, bărbat cu care fosta pianistă s-a măritat în 1931, a murit de tifos în lagărul de la Dachau, în sudul Germaniei.

 Alice Herz Sommer care la data de 26 Noiembrie 2013 a implinit 110 ani este un testament al iubirii pur divine...vizionati acest clip si veti simti in inimile voastre bucuria vesniciei...miercuri, 7 mai 2014

Baraka (1992), documentar terifiant despre oameni, naturã, viaţă şi distrugere,video


Baraka (1992), documentar terifiant despre oameni, naturã, viaţă şi distrugere,video
“La o primã privire, filmul este un periplu cinematografic. La o a doua privire, este o meditaţie despre Terra”, spune Roger Ebert, jurnalist la Chicago Sun Times. ”Regizorul Ron Fricke a pornit cu camera sa de 70 mm prin lume ca sã fotografieze privelişti şi oameni. Unele dintre ele sunt terifiante, cum ar fi o eclipsã de soare. Altele sunt pline de disperare: triburile de cãutãtori prin gunoaie, scormonind prin gropile de gunoi din Calcutta”.
Regizat de Ron Fricke („Koyaanisqatsi”, “Megalopolis”, “Songlines”, „Sacred Site”, „Chronos”), lung-metrajul american nu are o intrigã tradiţională, ci este, mai degrabã, o colecţie de scene „fotografiate” cu profesionalism, un film fãrã cuvinte, despre oameni, naturã, viaţă şi distrugere. În afarã de „Baraka” (1992), Mark Madgison a mai produs „Dead Can Dance”, “Toward the Within” (1994) şi Chronos (1985).
Pe parcursul a aproape 100 de minute, camera de filmat surprinde o lume în care “ce” se întâmplã este mai important decât “unde” se întâmplã… Oameni care se roagã dimineaţa, vulcani, cãlugãri rostind o incantaţie, cascade, pãduri, indigeni care îşi picteazã tot corpul. Imagini ale sãrãciei. Oraşe, fabrici, naturã distrusã de explozii şi mine de teren. Un râu sacru în care se scaldã pelerinii şi unde ard ruguri funerare. Rugãciune. Naturã. Un cãlugãr trage un clopot imens.
Câteva din locurile surprinse în film :
Izvoarele fierbinți – Nagano, Japonia
Templul Pasupati – Kathmandu, Nepal
Zidul Plângerii – Jerusalem, Israel
Altarul lui Muhammad – Mecca, Arabia Saudita
Gradina de pietre Zen Karesansui – Kyoto, Japonia
Big Sur – California, SUA
Templul Preah Khan – Angkor, Cambodgia
Templul Prambanan – Java, Indonezia
Kecak ( cantecul barbatilor balinezi ) -Bali, Indonezia
Parcul National Puuoo – Hawaii
Lacul Natron – Tanzania
Padure tropicala – Brazilia
Ciudad Blanca, Cemeterio general – Guyaquil, Ecuador
Marea Moschee – Mecca, Arabia Saudita
Terminalul Grand Central – New-York, Sua
Sao Joao Avenue – San Paolo, Brazilia
Konzetrationslager – Auschwitz, Polonia
Tianenman Square – Beijing, China
Dasaswameth Ghat – Varanasi, India
Râul Gange – India
Masaai Mara – Kenya
Dervisii rotitori – Istambul, Turcia
Mausoleul lui Shah-e-Cherach , Shiraz – Iran
Angkor Wat – Cambodgia

Acest documentar va ofera o calatorie inedita in 24 de tari
duminică, 4 mai 2014

Romanii au talent, semifinala 4, 2 mai 2014, Pro Tv, online reluare,

Romanii au talent, semifinala 4, 2 mai 2014, Pro Tv, online reluare, video

Noii "eroi" ai acestui sezon "Romanii au talent" isi continua lupta pentru titlul suprem in cea de-a patra semifinala a competitiei. Vezi aici in data de 2 mai 2014, cea mai nouă ediţie din show-ul Românii au talent sezonul 4 semifinala 4 online, difuzată vineri la pro tv.