Aprecieri pe Facebook

duminică, 16 octombrie 2016

Saorma, shaorma sau shawarma


Saorma, shaorma sau shawarma vine din limba arabă şi înseamnă “rotativ”. Turcii au botezat saorma “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”.

Undeva prin secolul XIX, o familie de turci, Iskender, a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a cărnii în faţa flăcării de la orizontal la vertical. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o facă ceva mai „light”, pentru că grăsimea se arde şi se scurge mai eficient.

Turcii i-au pus şi garniturile de salată, castraveţi, roşii etc. Şi o serveau într-o chiflă cu susan. Abia prin anii 1950, a apărut shaorma la lipie, în Germania, inventată de un emigrant turc.




marți, 11 octombrie 2016

Documentar History, video subtitrat ro, Istoria lumii in doua ore,

Documentar History, video subtitrat ro, Istoria lumii in doua ore,


Un documentar despre modul în care a evoluat Pământul de acum 13,7 miliarde de ani până în prezent, cum au apărut oamenii, cum a evoluat societatea, a devenit viral pe internet. 
Documentarul „Istoria lumii, în doua ore” este excelent realizat, dinamic şi antrenant, şi vine cu explicaţii simple şi extrem de interesante despre originile lumii, despre invenţiile care au marcat omenirea şi despre evenimentele care au scris istoria.