Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 9 iunie 2018

Toma George Maiorescu, Marele Premiu Internațional de Poezie al Francofoniei, 2018,


Toma George Maiorescu, Marele Premiu Internațional de Poezie al Francofoniei, 2018,

Marele Premiu Internațional de Poezie al Francofoniei s-a constituit in aprilie 2018, de catre Société  des Poètes Français si de acorda de la bun inceput Romaniei, in persoana domnului Toma George Maiorescu, poet, eseist, traducator, propus, nominalizat de doua ori la Premiul Nobel, in 2011 si in 2016 ( la concurenta cu Bob Dylan).
Nicoleta Gherghel
Critic de Cinema si Teatru






Marele Premiu de Poezie al Francofoniei și al Societăți Poeților Franţei pentru anul 2018 a fost decernat poetului Toma George Maiorescu. De remarcat este faptul că Marele Premiu al Francofoniei a fost înfiinţat anul acesta prin decizia Comitetului Director al Societăţii Poeţilor Franţei şi prima personalitate care primeşte acest premiu internaţional este poetul Toma George Maiorescu, născut la Reşiţa, în anul 1928.

Preşedintele Societăţii poeţilor Franţei este poetul Jean-Charles Dorger. Premiul va fi conferit poetului român, în luna iunie 2018, în România, de către vicepreşedintele societăţii, Michel Bénard, în prezenţa delegatului pentru România, Manolita Dragomir Filimonescu. 
Data exactă şi locul de desfăşurare a festivităţii de premiere vor fi anunţate, însă, foarte probabil, evenimentul va avea loc la Reşiţa. La festivitatea de conferire a premiului (Grand Prix International de Poesie Francophone) au fost invitaţi, Cornel Ungureanu - preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Timişoara, Ioan Cărmăzan - preşedintele Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, Octavian Doclin - poet, preşedintele revistei „Reflex” la Reşiţa, membru al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Timişoara, Vasile Bogdan - jurnalist şi critic literar. Au mai fost invitaţi: Nina Ceranu, Constanţa Marcu, Silvia C. Negru, Monica Rohan, Doina Moţ, Veronica Balaş, Ion Marin Almăjan, Ada Cruceanu, Liliana Ardelean, Dana Gheorghiu, pictori, jurnalişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Născut la Reşiţa, în 8 decembrie 1928, dintr-o familie de inteelctuali, Toma George Maiorescu este licenţiat în litere şi filosofie, cu studii la Universitatea din Cluj şi Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, publicist şi profesor. A fost redacor şef la Revista Contemporanul şi redactor şef-adjunct la Revista România Pitorescă. 
Este laureat cu numeroase premii de poezie, naţionale şi internaţionale. În prezent, Toma George Maiorescu trăieşte în Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu