Aprecieri pe Facebook

marți, 5 martie 2013

Nou - OUG pentru Timbru de Mediu a fost publicata in MO


Taxa auto a fost inlocuita oficial de timbrul de mediu, dupa ce actul normativ care il reglementeaza a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.

Dupa ce am citit ordonanta nu am vazut nici o diferenta de conceptie fata de vechea taxa de poluare: acelasi mod de calcul cu coeficienti oarecum diferiti, aplicabila pentru prima inmatriculare si nu dupa principiul poluatorul plateste, in contradictie cu directivele europene ceea ce va da castig de cauza in justitie celor obligati la plata acestui timbru.
Normal mi s-ar fi parut ca o taxa de poluare auto  a mediului sa fie platita de toti posesorii de auto, dar sa aiba o valoare mica accesibila si celor cu salarii mici si adaugata la impozitul anual. Daca ar fi fost aplicat acest pricipiu: mai putin dela mai multi, suma adunata la buget ar fi fost mult mai mare, dar ce pretentii sa avem de la ministresa mediului cu numele predestinat Plumb.

Timbrul de mediu va fi platit o singura data atat pentru masinile inmatriculate pentru prima data in Romania, cat si pentru cele care au fost inmatriculate, dar pentru care nu s-a platit o astfel de taxa. Mai mult decat atat, timbrul de mediu va fi achitat, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, si de cei care au obtinut in instanta restituirea taxei de poluare sau inmatricularea unui autoturism fara plata acesteia.


OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013.

Acest act normativ abroga vechea lege care reglementa taxa de poluare (legea nr. 9/2012), precum si normele sale de aplicare.

Ordonanta de urgenta publicata luni stabileste ca, incepand din 15 martie, cand noile reglementari intra in vigoare, timbrul de mediu va fi platit, o singura data, in urmatoarele situatii:

- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania
- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului I s-a restituit valoarea reziduala a timbrului
- pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate
- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea  sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate

Atentie! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite timbrul de mediu intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in temeiul art 214^1 – 214^3 din Codul Fiscal.

OUG nr. 9/2013 precizeaza ca pentru autovehiculele hibride sau electrice nu se va plati timbru de mediu.

Cum se calculeaza timbrul de mediu:

Timbrul de mediu, in vigoare de la 15 martie, se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si anumite reduceri in functie de vechimea autoturismului si rulajul mediu anul real al autovehiculului.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_32426/Regulile-privind-timbrul-de-mediu-s-au-publicat-De-cand-se-aplica-si-cine-il-plateste.html#ixzz2Mh8GLdtr

Calculator online Timbru de mediu 2013 - click !




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu