Aprecieri pe Facebook

miercuri, 1 mai 2013

Rosia Montana intre interese obscure, coruptie si distrugere - Video documentare

Guvernul a decis, prin hotarare aprobata in sedinta de marti, infiintarea unei noi companii, care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

"Hotararea de Guvern are in vedere divizarea partiala, in interesul actionarilor, a Minvest, in scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de Minvest la SC "Rosia Montana Gold Corporation" SA de restul activitatilor companiei, precum si in scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent acestei activitati, respectiv a pachetului de actiuni detinut de companie la RMGC si a pasivelor rezultate din imprumuturile contractate de catre companie in scopul participarii la majorarile de capital ale RMGC", se mentioneaza intr-un document de pe site-ul Guvernului. Mai multe>>>http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/rosia-montana-unda-verde-guvernul-infiinteaza-o-firma-special-pentru-proiect-89053/

Sa salvam Rosia Montana !



"Acesta este cazul ansamblului istoricoarheologic Alburnus Maior, care este in cvasi-totalitate suprapus de "amprenta" proiectului minier. RMGC este din pornire "predestinata" sa distruga 95% dintre
vestigiile romane de la Rosia Montana. Exploatarea minereului aurifer in cariera condamna, intr-adevar, la disparitie masivele Carnic, Cetate, Jig-Vaidoaia, Tarina si Orlea, adica tocmai locurile unde sunt localizate galeriile romane. O pierdere la fel de mare, de asemenea ireparabila, este distrugerea peisajului cultural, natural-istoric,..." (Mircea Babes)
In vremea ministeriatului Theodorescu, din Ministerul Culturii au fost inlaturati mai multi oponenti ai proiectului, precum prof. dr. Ioan Piso, dr. Ioana Bogdan-Cataniciu, conf. dr. Mihai Irimia sau regretatul dr. Niculae Conovici, iar masivul Carnic a fost scos de sub protectia legii (M.Babes)


".....Una dintre problemele cele mai controversate la ora actuala privind mineritul preroman in zona Rosiei Montane se refera la posibilitatea existentei unui minerit subteran in perioada dacica. Judecand dupa marimea prazilor in metal pretios ridicate
de romani din Dacia, este evident ca mineritul aurifer a fost practicat intens in ultimele secole de existenta ale regatului dac i-a permis sa emita nu doar monede din argint, asa cum au facut si celtii, dar si monede de aur, celebrii "kosoni"..." (H.I. Ciugudean).

" ... Lungimea lucrarilor subterane de la Rosia Montana n-a putut fi banuita pana in urma cu 2--3 ani, cand misiunea franceza a ajuns sa carteze doar in masivul Carnic peste 5 km de galerii romane, fara insa ca cercetarea lor sa se fi incheiat, alte vaste lucrari identificate in zona Orlea, Paru-Carpeni si Catalina-Monulest asteptand sa fie si ele
explorate in viitor. Cea mai impresionanta lucrare ramane insa galeria descendenta din Carnic, prevazuta cu 125 de trepte cioplite in stanca, care a starnit admiratia arheologilor francezi si romani, nu insa si pe cea a "specialistilor" Ministerului Culturii si Cultelor, acestia acceptand cu seninatate "descarcarea" si, implicit, distrugerea acestui monument cu caracter de unicat in intregul Imperiu Roman...." (Ciugudean)





Rosia Montana In Inima Apusenilor este pe cale de distrugere desi este parte semnificativa a patrimoniului cultural si natural al Romaniei.
Fara Rosia Montana, Romania nu mai este Romania.




Rosia Montana (comunitate, patrimoniu, natura, viata) este pe cale de distrugere datorita intereselor unei corporatii in detrimentul intereselor poporului roman. 
Istoria si mostenirea romanilor nu ar trebui sa se negocieze, dar conducerea tarii o face !







Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu