Aprecieri pe Facebook

vineri, 29 noiembrie 2013

DOCUMENTAR - Fenomenul Song - un cor studențesc ce a făcut istorie


Povestea grupului Song a început în 1974. Oameni tineri, studenți, frumoși. Erau o pată de culoare și de viață într-o realitate cenușie, la acea vreme. Era un cor care nu cânta melodii patriotice, iar cei care îl alcătuiau nu erau îmbrăcați în costume negre și rochii lungi, tot negre, înțepeniți pe o scenă. Era ceva ce nu mai se mai văzusem până atunci. Un grup de tineri veseli, care dansau în ritmul melodiilor, îmbrăcați modern, în culori vii, care trăiau muzica și cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip și în priviri.
(Foto: AGERPRES FLUX /M HUDEK)
Ioan Luchian Mihalea și grupul Song în concert la Sala Palatului
''Totul a început în '74. Noi eram un grup de studenți la limbi germanice și voiam să cântăm muzică americănească... Pe atunci, să vorbești engleza era considerat un gest cam subversiv. (...) Am cunoscut niște conservatoriști. Oanță era printre ei. Am început să lucrăm cu Bibi Coman și cu Oanță melodii de negro spirituals și altele. După terminarea Conservatorului, Bibi a fost repartizat la Moțătei, în județul Mehedinți, iar Oanță în comuna Scânteia, de lângă Slobozia, adică aproape de București. Astfel că, prin selecție naturală, am rămas sub conducerea lui Oanță", își amintea, într-un interviu, unul dintre fondatorii grupului, Gabriel Pâslaru.
În cei aproape 20 de ani de existență, sute de studenți au trecut prin sala 11 a Casei de Cultură 'Grigore Preoteasa" pentru a cânta în Song.




"Poate înainte de toate Song-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemișcat când aerul care te înconjoară e proaspăt și merită respirat", spunea Ioan Luchian Mihalea, conducătorul și dirijorul grupului, căruia toți cei apropiați îi spuneau simplu — Oanță.

Continuare: http://www1.agerpres.ro/cultura/2013/11/28/documentar-fenomenul-song-un-cor-studentesc-ce-a-facut-istorie-12-04-37


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu