Aprecieri pe Facebook

duminică, 11 octombrie 2015

Peștișorul de aur al lui Monsanto, o noua campanie a AVAAZ, semneaza petitia

 

În toiul luptei noastre contra TTIP, 12 țări tocmai au încheiat un alt acord secret care oferă corporațiilor puteri ample asupra a 40% din economia mondială. Dar pentru a deveni lege, fiecare țară trebuie să îl ratifice. Vestea bună e că un număr din ce în ce mai mare de democrați și republicani din SUA se declară împotriva lui. Hai să le oferim suportul public de care au nevoie pentru a-l opri. Semnează acum petiția urgentă:

SEMNEAZĂ PETIȚIA! 
Dragi prietene și prieteni,

În toiul luptei noastre contra TTIP, 12 țări tocmai au încheiat un alt acord secret care oferă corporațiilor puteri ample asupra a 40% din economia mondială. Din fericire, Congresul american poate încă opri acest pact, dacă vom reacționa suficient de rapid.
 

Parteneriatul Transpacific (TPP) e un acord comercial global cu impact uriaș.E practic un vis devenit realitate pentru greii industriei farmaceutice și Monsanto și ar putea extinde semnificativ cenzurarea internetului. Dar pentru a deveni lege, fiecare țară trebuie să îl ratifice. Vestea bună e că un număr din ce în ce mai mare de democrați și republicani din SUA se declară împotriva acestui acord, iar dacă va fi respins de Congres, Parteneriatul va fi anulat.

Avaaz are puterea unică de a uni vocile cetățenilor din toate cele 12 țări și din întreaga lume, pentru a lua parte la această dezbatere. Hai să le oferim aliaților noștri din Congresul american suportul public de care au nevoie pentru a opri acest atac corporatist la adresa democrațiilor noastre. Semnați petiția urgentă și trimiteți vestea mai departe. Petiția noastră va fi înmânată direct Congresului american:

https://secure.avaaz.org/ro/tpp_2015_loc/?bnWCCfb&v=66315

TPP va schimba viețile oamenilor din toată lumea, din America de Nord până în Chile și Noua Zeelandă, dar cea mai mare parte a acordului a fost redactată în secret de către negociatori și corporații, fără consultarea opiniei publice. Când Wikileaks a dezvăluit părți din acord, am primit câteva indicii despre cât de nociv va fi:

- Dacă o țară interzice o substanță toxică sau etichetează alimentele modificate genetic ori adoptă legi mai stricte pentru protecția mediului, TPP dă companiilor puterea de a da în judecată guvernele în tribunale internaționale secrete, conduse de arbitrii corporatiști. Iar dacă un guvern pierde procesul, contribuabilii ar putea fi forțați să plătească companiilor miliarde de dolari pentru profitul pierdut.

- Sub pavăza TPP, companiile farmaceutice și-ar extinde monopolul atât de mult încât medicamentele ieftine pentru pacienții bolnavi de cancer și SIDA ar putea dispărea. Acordul i-ar putea plasa în sfera criminalității pe cei care sună alarma privind activitățile ilegale ale unei corporații prin intermediul unui sistem informatic.

- Iar aceasta e doar o mică parte din acord. Nu avem nici cea mai vagă idee despre ce au mai scris lobbyiștii corporațiilor în acest tratat, pentru că guvernele au refuzat să îl facă public. Tratatele comerciale pot fi esențiale pentru o economie globală prosperă, dar aleșii noștri nu ar trebui să poată impune noi legi fără a informa cetățenii cu privire la conținutul lor.

Luptăm de ani buni împotriva acordurilor de acest fel și știm că putem câștiga. Dacă ne vom uni și acum forțele pentru a opri TPP, putem dovedi din nou că cetățenii lumii vor riposta de fiecare dată când guvernele pun profiturile companiilor mai presus de binele public. Aliații noștri din Congres ne-au spus că ”acest acord nu e încheiat”, dar pentru a-l opri, au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține. Semnați petiția și trimiteți vestea mai departe. E nevoie de noi toți:

https://secure.avaaz.org/ro/tpp_2015_loc/?bnWCCfb&v=66315
De multe ori ne simțim mici în fața marilor forțe corporatiste care ne ghidează guvernele. Dar atunci când s-a încercat impunerea unui acord comercial care amenința libertatea internetului, aproape trei milioane de membri Avaaz au ripostat, iar comunitatea noastră a jucat un rol cheie în oprirea tratatului. Hai să luptăm și acum și să le amintim guvernelor noastre că oamenii, și nu banii, sunt adevărata sursă de putere.

Cu speranță și hotărâre,

Dalia, Nataliya, Alice, Mais, Emma, Danny și întreaga echipă Avaaz

SURSE (ÎN ENGLEZĂ):

An explainer on Obama's 'secret' trade pact (Guardian)
http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/12/trans-pacific-partnership-explainer 

Who is writing the TPP? (Boston Globe)
https://www.bostonglobe.com/opinion/2015/05/11/elizabeth-warren-and-rosa-delauro-who-writing-tpp/2FQ... .

Trans-Pacific Partnership is reached, but faces scrutiny in Congress (New York Times)
http://www.nytimes.com/2015/10/06/business/trans-pacific-partnership-trade-deal-is-reached.html?_r=1 

TPP: What is it and why does it matter? (BBC)
 
http://www.bbc.com/news/business-32498715 



Avaaz.org este o rețea pentru campanii internaționale cu peste 41 milioane de membri, care luptă pentru a se asigura că deciziile globale reflectă viziunea şi valorile cetăţenilor lumii.("Avaaz" înseamnă în multe limbi "voce" sau "cântec".) Membrii Avaaz vin din toate colțurile lumii; echipa noastră e răspândită în 18 țări de pe 6 continente și operează în 17 limbi diferite. Află mai multe despre cele mai mari campanii Avaaz aici , sau urmărește-ne pe Facebook  sau Twitter .

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu