Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Un discurs cu mesaj tulburator din 1940 se dovedeste actual si in 2012

Potrivit Wikipedia, Dictatorul (The Great Dictator) este un film regizat de catre Charles Chaplin, care joaca si rolul principal.
Lansat pe marele ecran la data de 15 octombrie 1940, filmul este o satira a lui Adolf Hitler si a nazismului.
El este celebru atat datorita faptului ca este primul film sonor al lui Chaplin, cat si datorita succesului sau comercial foarte mare.
Chaplin interpretează în film un dublu rol: cel al bărbierului evreu și cel al dictatorului fascist al Tomaniei, Adenoid Hynkel, personaj modelat după conducătorul Germaniei, Adolf Hitler. Țara în care se petrec aceste evenimente se numește Tomania (și simbolizează Germania nazistă).
Filmul se termină cu scena în care bărbierul, fiind confundat cu dictatorul, se adresează unei mari audiențe și prin radio întregii națiuni, înainte de invadarea de către imediat după invadarea de către Tomania a statului Osterlich (o aluzie evidentă la Anschluss-ul de către Germania a Austriei la data de 12 martie 1938). Chaplin își axează discursul pe explicarea motivelor care necesită încetarea ostilităților.
Discursul din Dictatorul a inspirat clipul video de mai jos care demonstreaza actualitatea politicilor dictatoriale ale marilor puteri pentru acapararea zonelor de influenta.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu