Aprecieri pe Facebook

vineri, 31 mai 2013

Rembrandt: Secretele unui tablou, Rondul de noapte - Film documentar si flashmob

Rondul de noapte - Rembrandt

In tabloul "Rondul de noapte" este prezentata o conspiratie. Noul documentar Nightwatching (2007) al lui Peter Greenaway gaseste toate dovezile continute in acest rechizitoriu pe panza, pictat de Rembrandt. 

Cele mai multe "acuzatii artistice" sunt cuprinse in texte scrise, precum celebrul "J'accuse", publicat de Zola in 1898. Aici, insa, avem pe panza un adevarat episod CSI, cu Rembrandt in rol de detectiv, procuror si judecator.
Regizorul Peter Greenaway examineaza cele 50 de indicii din tablou si dezvaluie crima care i-a incurcat pe istoricii artei din 1642, cand a pictat-o Rembrandt.

Greenaway mai dezvaluie si de ce bogatul si elegantul Rembrandt si-a pierdut averea si faima in numai 15 ani si a ajuns sarac, singur si discreditat. Dar Rembrandt ar fi fericit sa constate ca marele sau portret de grup a fost recunoscut in acest documentar al lui Greenaway drept rechizitoriul intentionat de artist.

Nightwatching (2007) - Rondul de noapte

1654, Amsterdam. Rembrandt se trezeste in mijlocul unui cosmar: celebrul pictor olandez tocmai visase ca a orbit. Cosmarul il arunca 12 ani in trecut, pe vremea cand lucra la cel mai celebru tablou al sau, Rondul de noapte. Aflat in culmea gloriei, lui Rembrand i se comanda o panza de dimensiuni gigantice de catre trupele civile de muschetari din Amsterdam. In ciuda reticentelor fata de acest grup de soldati despre care crede ca nu vor decat sa se umfle in pene cu ajutorul talentului sau, Rembrand accepta din cauza unor motive personale: sotia lui este insarcinata, iar onorariul primit pentru portretul de grup ii va permite sa-i asigure un viitor copilului mult-asteptat. Cu toate acestea, pictorul presimte ca tabloul nu este un simplu portret de grup si ca proiectul e de rau augur. Cand comandantul trupelor civile moare aparent accidental, in timpul unor exercitii de tir, pictorul descopera anumite dovezi pe care nu le face publice, dar le include in monumentala pictura, pentru cei care au ochi sa vada. Este inceputul decaderii pentru marele pictor, acum urmarit de toti cei pe care nu a avut curajul sa-l acuze in fata.




Flashmob Rembrandt in strada

Flashmob cu ocazia redeschiderii Rijksmuseum din Amsterdam.  



"Flashmob  este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune spectaculoasa, neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se răspândește.

Flashmob e o prezentare pentru spectatori accidentali, cu scopul de a trezi sentimente de nedumerire, interes și chiar senzații ca ceva nu este în regulă cu spectatorii înșiși."


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu