Secretele istoriei lui Suleyman Magnificul eroul serialului de succes pe Kanal D - Video documentar istoric
Soliman I - Suleyman Magnificul
Domnie intre 1520 - 1566
Perioada: Ascensiunea Imperiului Otoman
Născut 6 noiembrie 1494
Decedat 5/6 septembrie 1566 (la 71 de ani)
Predecesor Selim I
Succesor Selim al II-lea
Dinastia Dinastia otomană
Credința islam
Serialul:
Suleyman Magnificul este cea mai ambitioasa productie turceasca, o calatorie in orientul secolului al XVI-lea, cand otomanii incepusera sa ameninte crestinatatea si sa devina o superputere a lumii.
Povestile din haremul sultanului Suleyman Magnificul, intrigile politice ale vremii, elemente de cultura si de civilizatie ale perioadei otomane alcatuiesc un tablou viu si foarte bine articulat din punct de vedere scenaristic si regizoral. Istoriile personale, precum cea a sclavei care va deveni sotia lui Suleyman, sau cea a lui Ibrahim, marele vizir al sultanului, sunt proiectate in contextul luptelor pentru putere de la Curte si a celor pentru suprematia geopolitica.
Costumele personajelor sunt recreate dupa moda vremii, fie ca este vorba de rochiile si bijuteriile somptuoase ale femeilor din haremul sultanului sau de vestimentatia elaborata a barbatilor de la Curte.
In final aveti ocazia sa vedeti un video documentar istoric de 50 minute subtitrat ro excelent:
Istoric:
Soliman I sau Suleiman Legiuitorul a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman între anii 1520-1566, fiind unul dintre cei care au domnit o perioadă lungă de timp. În Occident acesta este cunoscut sub numele de Soliman cel Strălucit , tradus în Apus prin The Magnificent sau Le Magnifique , iar în Orient sub numele de Suleiman Legiuitorul datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman. Soliman I a fost cel mai puternic si cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea.
Soliman s-a născut în Trabzon de-a lungul coastei Mării Negre, probabil pe 6 noiembrie 1494. Mama lui a fost Aishe Hafsa Sultan si a murit în 1534.
La vârsta de sapte ani, el a fost trimis să studieze stiintele, istoria, literatura, teologia si tacticile militare în scolile din Palatul Topkapî din Constantinopol. În tinerete s-a împrietenit cu Ibrahim, un sclav care a devenit ulterior unul dintre consilierii lui cei mai de încredere. De la vârsta de saptesprezece ani, tânărul Soliman a fost numit în functia de primar al orasului Kaffa (Theodosia), apoi în orasul Sarukhan (Manisa).
După moartea tatălui său, Selim I (1465-1520), Soliman a fost numit sultan. O descriere a lui Soliman, la câteva săptămâni în urma urcării sale la tron, a fost furnizată de trimisul venetian Bartolomeo Contarini: "El are douăzeci si cinci ani este înalt, cu părul sârmos si tenul delicat. Gâtul lui este un pic prea lung, fata lui este subtire, iar nasul lui e acvilin. Are mustată si o barbă mică. Cu toate acestea el are o înfătisare plăcută, desi are o piele palidă. El va fi un Domn (regent) întelept, iubitor de studiu, si de oameni".
Unii istorici sustin că în tineretea sa, Soliman a avut o admiratie pentru Alexandru cel Mare.
El a fost influentat de viziunea lui Alexandru de a construi un imperiu de la est până la vest, iar acest lucru a creat o unitate dialectică pentru campaniile sale militare în Asia si în Africa precum si în Europa.
Roxelana (Alexandra sau Anastasia Lisowska) a fost răpita de tătari în anul 1520 (14 ani)
Hurrem îl naste pe Mehmet în anul 1521 (la 15 ani)
Mehmet moare la vârsta de 22 de ani, în anul 1543, când Hurrem avea 37 de ani
Hurrem o naste pe Mihrimah în anul 1522 (la 16 ani)
Hurrem îl naste pe Abdullah în 1523 (la 17 ani)
Abdullah moare 2 ani mai târziu in 1525
Hurrem îl naste pe Selim in anul 1524 (la 18 ani)
Hurrem îl naste pe Bayazid in 1526 (la 20 de ani)
Hurrem se căsătoreste cu Soliman, încălcând traditia, în anul 1530 (la 24 de ani)
Hurrem îl naste pe Cihangir în anul 1533 (la 27 de ani)
Cihangir moare la vârsta de 20 de ani, când Hurrem avea 47 de ani
Hurrem devine Sultana Mamă în anul 1534 (la 28 de ani)
Mustafa moare la vârsta de 38 de ani, când Hurrem avea 47 de ani
Hurrem moare la vârsta de 52 de ani, în anul 1558
Soliman s-a îndrăgostit nebuneste de Hürrem Sultana. Diplomatii străini (din Occident) au auzit despre ea la palat si au numit-o Russelazie sau Roxelana, referindu-se la originile ei slave. Fiind fiica unui preot ortodox ucrainean, ea a fost înrobită si crescută pentru a deveni favorită lui Soliman.
Astfel a devenit sotia sultanului, spre uimirea oamenilor din palat si din oras. De asemenea, Soliman a permis sotiei sale să rămână cu el la curte pentru tot restul vietii ei.
Mai multe date istorice: http://ro.wikipedia.org/wiki/Soliman_I
In final aveti ocazia sa vedeti un video documentar istoric de 50 minute subtitrat ro excelent:
Secretul mortii lui Suleyman I - Magnificul:
Suleyman pleacă din Istanbul în fruntea armatei la 1 mai 1566. În drumul său spre cetatea Eger, ultimul bastion înainte de Viena, Suleyman a hotărât să asedieze cetatea Szigetvar.
Cei aproximativ 3.000 de apărători nu păreau să aibă vreo şansă în faţa celor peste 100.000 de turci, tătari şi moldoveni. Asediul s-a prelungit o lună de zile, de pe 5 august pe 7 septembrie. În final, turcii au cucerit cetatea, însă cu pierderi grele. În tot acest timp, Suleyman putea fi văzut examinând trupele de la fereastra cortului său, sau chiar de cum îi era servită masa, la ore fixe.
Primele momente de îngrijorare au apărut când şi-a anulat prezenţa de la prima rugăciune de vineri susţinută în nou-construita moschee din Szigetvar. După ce au fost terminate reparaţiile cetăţii Szigetvar, sultanul a decis să se întoarcă în capitală din cauza încheierii "sezonului de război".
Suleyman a plecat la drum cu fast, Marele lui Vizir Sokollu se apropia din când în când de caleaşcă pentru a se sfătui cu sultanul…Se apropia într-un anumit mod. Deoarece "un pic" mai târziu avea să mărturisească: sultanul încetase din viaţă.
Iar Marele Vizir Sokollu anunţase tragicul eveniment abia după 48 zile!
Moartea sultanului a fost ascunsă cu mare dibăcie de către acelaşi Mare Vizir, care care a înfăşurat trupul lui Suleyman în aşternuturi îmbibate cu ulei parfumat, l-a aşezat pe un pat lângă fereastra cortului şi la sprijinit cu perne, pentru ca oştenii să-şi vadă conducătorul viu şi protector! În plus, vizirul a compus şi scrisori în numele Magnificului, Sokollu cunoscând bine scrisul defunctului.
După un timp, un paj bosniac ce semăna cu Suleyman a fost îmbrăcat în straiele împărăteşti, acesta fiind cel cu care marele vizir vorbea în timpul marşului de întoarcere. Vizirul a făcut toate acestea, chiar dacă islamul prevede ca mortul să fie îngropat în până la apusul soarelui, conştient fiind că soldaţii vor lăsa totul de izbelişte dacă aflau.
Selim rămăsese singurul fiu al lui Suleyman, Mustafa şi Bayezid murind cu câţiva ani înainte. În momentul morţii tatălui său, Selim se afla în Anatolia, iar proclamarea noului sultan în faţa armatei era esenţială pentru a evita o revoltă. Sokollu a trimis solie după Selim să vină degrabă spre Belgrad, timp în care el a ascuns moartea sultanului...
Noul sultan s-a dovedit neinteresat de conducerea statului, de protocol, ori de înalţii demnitari ai imperiului. Vizirul a simţit că se pregăteşte o revoltă şi a... guvernat imperiul în locul sultanului. Domnia lui Selim II a marcat începutul declinului sultanatului: Selim II a fost primul care a încredinţat întreaga conducere marelui vizir. Sokollu i-a supravieţuit lui Selim II (m. 1574), şi a deţinut funcţia de mare vizir şi în timpul domniei lui Murad III (1574-1595), până când a fost asasinat în 1579.
Video documentar subtitrat ro:
Astept impresiile dumneavoastra in comentariile la acest post, comentariile si sugestiile imi sunt de ajutor pentru viitoarele postari.
Proieminenta figura istorica,acest sultan a reimpartit lumea,fiind poate un "model" pentru cuceritorii de mai tarziu. Dar ,a fi barbat si Sultan Magnific, in acelasi timp, nu este lucru usor; inca o data se adevereste zicala cum ca 'marile decizii politice cu impact asupra omenirii au fost luate in dormitor",unde sultanul era doar un barbat...
RăspundețiȘtergereDar sa nu ignoram marile realizari arhitectonice, legile lui permisive in ce priveste respectul pentru religia popoarelor cucerite,legile legate de economie si comert si de ce nu ,productiile sale literare,dedicate sultanei sale iubite.
Pe undeva pe acolo erau si muntenii si moldovenii,care cand se aparau cand luptau alaturi de armata otomana(asa cum am stiut noi sa facem in istoria neamului).
Asa ca acest scenariu cinematografic,vine sa impresioneze si sa sensibilizeze prin puterea mesajelor tansmise,prin scenariu, decoruri si costume....