Aprecieri pe Facebook

luni, 28 octombrie 2013

Amenintarea informatica Cryptoloker face victime si in Romania


Frecventa de aparitie a virusului Cryptolocker in Romania creste

Amenințarea informatică blochează fișierele utilizatorului și solicită 300 de dolari sau euro în schimbul deblocării lor




Amenințarea informatică Cryptolocker, ce blochează accesul utilizatorului la fișierele din computer și solicită bani în schimbul deblocării lor, afectează, în România, deopotrivă organizații și utilizatori individuali, provocând pagube semnificative.

Potrivit datelor Bitdefender disponibile în produsele instalate, în România sunt identificate zilnic 3-4 tentative de infecție blocate, iar frecvența acestora este în creștere. Virusul a fost semnalat prima dată aici în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Amenințarea se propagă prin intermediul fișierelor atașate în emailuri spam care odată accesate descarcă și rulează în computer virusul Cryptolocker sau prin accesarea unor site-uri compromise.

’’Pericolul pe care acest software îl prezintă stă în faptul că poate face inaccesibile fișiere importante în organizații, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice.

Mai mult, schema utilizată pentru criptare este foarte puternică. Practic odată afectat utilizatorul de computer nu-și va mai putea recupera datele criptate decât după plata sumei cerute. Acest lucru înseamnă însă finanțarea atacatorilor și o contribuție la întărirea sistemului și la extinderea amenințării informatice’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.


Cryptolocker utilizează un mecanism de criptare foarte bine pus la punct ce funcționează pe orice tip de fișiere. Criptarea puternică prin cheie publică și decriptarea prin cheie privată fac imposibilă din punct de vedere tehnic recuperarea datelor de pe computerul infectat.

Odată instalat în calculator, virusul se autoadaugă în lista de programe pe care sistemul de operare le încarcă de fiecare dată când utilizatorul se conectează. Inflitrat în sistem, Cryptolocker încearcă să stabilească o conexiune web cu unul dintre serverele de unde este controlat, iar acesta generează o cheie publică și una privată pentru a cripta fișierele și apoi pentru a cere bani de la victime.

Cryptolocker criptează documente în formate comune inclusiv cele realizate in Microsoft Office sau baze de date Access.

Pentru a vă proteja de infecția cu acest virus vă recomandăm folosirea unei soluții de securitate performante și actualizate la zi; Bitdefender Total Security protejează chiar și împotriva versiunilor necunoscute ale virusului. De asemenea, vă recomandăm să nu accesați fișierele executabile primite pe email și să evitați accesarea link-urilor suspecte in special de la siteuri porno.


Solutii de decriptare nu exista, dar pot fi folosite copiile versiunilor anterioare daca aveti System Restore activat sau un program de backups freeware http://www.shadowexplorer.com/downloads.html


Atentie ce linkuri deschideti si transmiteti mai departe la prieteni acest avertisment !



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu