Aprecieri pe Facebook

duminică, 31 august 2014

Cum depistezi roşiile modificate genetic de pe piaţă

Roşiile româneşti autentice sunt o prezenţă din ce în ce mai rară pe piaţa noastră şi asta pentru că institutele şi staţiunile de cercetare în legumicultură reuşesc să acopere doar 10% din necesarul de sămânţă pentru legume. "Unul dintre soiurile de roşii pe care le producem noi este Pontica. Acesta este un fruct mare, de 250 de grame, uşor aplatizat, nu este rotund, are o coacere uniformă şi un gust foarte bun, gustul acela de roşie românească. Mai avem soiurile de roşii Viorica, un fruct mai rotunjit şi puţin alungit, şi Romec, un soi de roşii prunişoare, mai mari. De regulă însă, în solarii se cultivă hibrizi aduşi din străinătate", ne-a declarat dr. biolog Marcel Costache, director ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra ( ICDLF).

Multe dintre roşiile de import care se comercializează la noi sunt modificate genetic. Acestea pot fi uşor depistate pentru că au o caracteristică specifică. "Unele firme din afara ţării produc un soi de roşii modificate genetic pentru a le face rezistente la transport. Străinii exportă foarte mult şi uneori transportul durează şi 10 zile. La aceste roşii se constată, după tăierea longitudinală, că în dreptul codiţei există o parte de culoare verde care se continuă în interiorul fructului şi care este uşor lemnos. Asta îi permite fructului să reziste o perioadă mai îndelungată, uneori şi 40 de zile", ne-a mai precizat dr. Marcel Costache.

Mai multe detalii pe: http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/242039/2014/Afla-cum-depistezi-rosiile-modificate-genetic-de-pe-piata


Concluzia

Cand cumparati rosii pe piata, pipaiti rosia si trebuie sa simtiti daca e tare sau catifelata.
Dar cel mai sigur obligati vanzatorul sa va taie in jumatate o rosie pe care o alegeti si cumparati in cunostinta de cauza.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu