Video, Razboiul civil din Siria, tara moderna si bogata,
la rascruce de interese a marilor puteri,
Siria harta BBC |
Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenței", care formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluența fluviilor Tigru și Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale și al Israelului și continuând până în Valea Nilului în Egipt. La nord și la sud de această regiune, se întind deșerturi vaste și stepe care au fost transformate parțial în ogoare roditoare, datorită irigațiilor artificiale, practicate aici de mii de ani. Controlul guvernului sirian se întinde azi la doar 30-40% din teritoriul de jure al statului și asupra a mai puțin de 60% din populație
O țară cu câmpii fertile, munți înalți și deșerturi, Siria este casa diversor grupuri etnice și religioase, inclusiv arabi sirieni, greci, armeni, asirieni, kurzi, cerchezi, mandeani și turci. Printre grupările religioase se numără suniții, creștinii, alaviții, druzii, mandeanii, șiiții, salafiții și iazigii. Arabii suniți constituie cel mai mare grup comunitar din Siria.
Războiul din Siria, bilanţ negru la 4 ani de la debut, tara in ruina.
Din martie 2011, Siria este implicată într-o răzvrătire împotriva lui Assad și guvernului Partidului Ba'ath, aceasta fiind parte primăverii arabe, o represiune ce a dus la Războiul Civil Sirian și a făcut din Siria una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume.
Peste 210.000 de morti, jumatate din populatie stramutata si o tara în ruina: declansata în urma cu patru ani, revolta din Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat într-un razboi devastator, noteaza AFP.
Conform ultimelor informatii publicate în martie 2015, Turcia adaposteste peste 2 milioane de refugiati sirieni.
Potrivit Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), 1,1 milioane de persoane s-au refugiat în Liban, adica un sfert din populatia acestei tari. Aceasta cifra este probabil mai mare deoarece multi sirieni nu sunt înregistrati.
618.000 de sirieni sunt refugiati în Iordania, 225.000 în Irak si 137.000 în Egipt.
Refugiatii se confrunta cu saracia, probleme de sanatate si tensiuni crescânde cu comunitatile locale în care traiesc în locuinte improvizate si în conditii extrem de dificile.
Potrivit UNICEF, între 2,1 si 2,4 milioane de copii nu pot merge la scoala în Siria din cauza insecuritatii din tara.
Interesele marilor puteri SUA si RUSIA, cauza care a alimentat razboiul din Siria.
Foarte important pentru care criza din Siria încă nu și-a găsit rezolvarea a fost divizarea comunității internaționale cu privire la această problemă. Federația Rusă și Statele Unite ale Americii au interese diferite în ceea ce privește Siria și Orientul Mijlociu, iar lipsa lor de colaborare la începutul crizei din Siria poate fi pusă pe seama acestora.
Pentru Statele Unite ale Americii era de preferat ca regimul Assad să fie înlăturat, iar în locul său să fie instaurat un regim pro-american. Poziția geostrategică a Siriei este de o certă importanță pentru Washington, ținând cont că acest stat se afla în apropierea aliaților turci și israelieni. De altfel americanii au aprovizionat opoziția siriană și au participat la mai multe antrenamente în Iordania.
Însă poate cel mai important motiv pentru care Washingtonul dorește căderea regimului Assad este apropierea dintre acesta și Rusia. Pentru Kremlin Siria reprezintă ultimul aliat din Orientul Mijlociu, o prietenie ce datează de peste 40 de ani. Rusia este principalul furnizor de arme pentru forțele guvernamentale și de asemenea una dintre ultimele țări care se mai ocupă de afaceri cu petrolul sirian.
Dar motivul cel mai important pentru care Moscova susține actualul regim de la Damasc îl reprezintă baza navală de la Tarsus, singura flotă navală rusească la o mare caldă. Creată în 1971 și remodernizată în 2008, în contextual creării scutului anti-rachetă NATO, baza navală de la Tarsus reprezintă capul de pod pentru Rusia, atât către Marea Mediterană, cât și către Orientul Mijlociu. Astfel devenea clar că Rusia și Statele Unite ale Americii vor avea foarte mari dificultăți în a se pune de acord cu privire la o rezolvare a crizei siriene .
Mai multe detalii despre razboil civil sirian pe https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Sirian
De unde au arme si bani jihadistii din Statul Islamic.
De unde au arme si bani jihadistii din Statul Islamic.
Doua societati internationale semnaleaza ca organizatia terorista Statul Islamic (SI) dispune de un arsenal important de arme si de diverse surse de finantare. Amnesty International explica de unde au arme jihadistii din cadrul SI, in timp ce centrul de reflectie IHS enumera principalele sase surse de venit ale acestora. IHS a identificat sase surse principale de finantare a Statului Islamic, si anume "productia si traficul de petrol si gaze, impozitarea activitatilor comerciale in teritoriul pe care il controleaza, confiscarea de terenuri si proprietati, traficul de droguri si antichitati, activitati infractionale cum ar fi jefuirea bancilor si rapirile pentru rascumparare, precum si intreprinderile publice". Organizatia terorista obtine aproape jumatate din venituri din taxe si 43% din traficul de petrol si gaze, scrie Adevarul.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu