Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Actuala taxa auto ilegala poate fi evitata. Vezi cum!

Intrucat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor nu inmatriculeaza masinile fara dovada platii taxei pe poluare, contribuabilul este fortat sa achite valoarea taxei la unitatile Trezoreriei Statului, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, cuantumul acesteia fiind stabilit prin decizia de calcul a organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In acest sens se impune, credem noi, urmatoarea intrebare: care este actul administrativ-fiscal in temeiul caruia organele fiscale au perceput si percep in continuare taxa speciala?

Aceasta deoarece, potrivit dispozitiilor art. 85 din Codul de procedura fiscala, individualizarea unui impozit se poate face fie (i) in baza declaratiei fiscale a contribuabilului, fie (ii) printr-o decizie de impunere emisa de organul fiscal. Or, niciunul dintre actele care stau la baza incasarii taxei pe poluare (decizia de calcul, referatul de calcul, chitanta de incasare) nu sunt acte administrative fiscale, respectiv titluri de creanta in sensul Codului de procedura fiscala, pentru motive ce tin in special de definitia actului administrativ fiscal si de modul lui de comunicare, acestea constituind singurele modalitati care justifica individualizarea si obligatia corelativa de plata a taxei.

Asa cum vom vedea mai jos, pe langa ilegalitatea acestei taxe din cauza incompatibilitatii cu dreptul comunitar, putem sustine si ideea de abuz a organelor fiscale in incasarea accizei fara emiterea unei decizii de impunere, cu incalcarea corespunzatoare a prevederilor Codului de procedura fiscala.

Cum sa evitati plata taxei auto

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_26113/De-ce-este-ilegala-actuala-taxa-auto-Vezi-cum-o-poti-evita.html#ixzz1Yr3zM8vF

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu