Aprecieri pe Facebook

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Cercetatorii de la CERN au descoperit particule cu viteza mai mare decat cea a luminii

O echipa internationala de fizicieni a anuntat joi ca au inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii, descoperire care ar putea rasturna una dintre teoriile fundamentale din fizica, formulata de Albert Einstein, relateaza Reuters. 

Neutrinii trimisi de la CERN, langa Geneva, pana la laboratorul din Gran Sasso in Italia au ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decat ar fi facut-o lumina (care are o viteza de aproape 300.000 km/s). 



Un total de 15.000 de neutrini, particule care strabat universul, au fost lansati pe o perioada de 3 ani de la CERN la Gran Sasso, aflat la 730 de km distanta, unde au fost captati de detectori uriasi. Lumina ar fi parcurs distanta in circa 2,4 miimi de secunda, insa neutrinii au facut-o cu 60 de nanosecunde - sau 60 de miliardimi dintr-o secunda - mai putin decat lumina.
Pentru a ajunge de la CERN la Gran Sasso, neutrinii au trecut prin apa, aer si piatra. 



Mai multe lucrari din literatura stiintifico-fantastica sunt bazate pe ideea potrivit careia, daca bariera vitezei luminii poate fi sparta, calatoria in timp ar putea deveni, cel putin la nivel teoretic, posibila, noteaza Reuters. 



Jeff Forshaw, un profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, a declarat ca daca rezultatele se confirmă, ar însemna că ar fi posibil, în teorie calatoriile in timp.

"Cu alte cuvinte, calatoria in timp, in trecut ar fi devenit posibila ... (deşi),  nu înseamnă că ne vom costrui masini de calatorie in timp preacurând", a declarat el pentru Reuters.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu