Aprecieri pe Facebook

marți, 14 februarie 2012

Crime nepedepsite cu autori cunoscuti

Codrii Vlasiei, inconstienta istoriei si nametii ucigasi de azi.

Ar fi mers un titlu mai șocant la editorialul acesta. „Crimă cu toporul”. Crimă, pentru că despre asta e vorba. Oamenii care mor înghețați printre troiene nu sunt rezultatul unei întâmplări dincolo de puterile noastre, nu sunt dovada fragilității omenești în fața urgiilor naturii. Natura este de fapt protectoare și am fi făcut bine să-i dăm dreptul să existe și să-și îndeplinească rolul. Știți ce e Bărăganul de astăzi? Un mare gol, cu pământul secătuit de substanțe nutritive, pe care crivățul își face de cap. O stepă urâtă cu ierni geroase și veri fierbinți, incapabil de fapt să hrănească, așa cum ne aruncau cu praf în ochi, nu demult în istorie, promotorii reformelor agrare. Ei își serveau alte interese, în timp ce oamenii de rând rămâneau nepăsători sau inconștienți la ce îi așteaptă. Mii de ani, atâta timp cât Codrii Vlăsiei au acoperit sudul țării, lucrurile au stat altfel.





O prietenă din Olanda mi-a povestit o întâmplare care cred că i se pare „uluitoare” marii majorități a românilor: obișnuia să meargă la o terasă. Proprietarul acesteia a tăiat două crengi ale unui copac care, deși avea rădăcinile într-o curte vecină, făcea umbră pe terasa lui. Or... în Olanda soarele e la mare căutare mai ales pe terasele unde se bea bere, iar omul voia mai mulți clienți. A fost dat în judecată pentru cele două crengi. Și trimis la pușcarie doi ani.
În Austria, în Norvegia și într-o mulțime de țări civilizate și obișnuite cu frigul și zăpada, dacă tai un copac faci închisoare. Nu. Nu plătești amenzi. Ar fi prea puțin. Gestul tău este aparent nevinovat, nu „ataci” decât un copac fără glas și fără... conștiință: ce crimă ar putea fi asta? Din păcate, lipsa de respect în fața naturii e tot o lipsă de respect în fața vieții umane. (Ca să nu mai vorbim de faptul că poate „conștiința” unei plante e cumva net superioară celei umane). Mai departe, în viitor, gestul acesta, tăierea unui copac, adică, va avea un impact aproape nebănuit: în câteva sute de ani, nu unul, ci mulți omenii pot muri din chiar cauza ta. Continuăm să fim iresponsabili.

Cititi continuarea pe Spatiul construit.ro


Alina Miron

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu