Aprecieri pe Facebook

marți, 14 februarie 2012

Dupa zapada, inundatii? Riscurile de "scufundare" a economiei....

inundatii.jpg
Autoritatile sunt in stare de alerta maxima, si nu numai din cauza ninsorilor care continua sa cada cu putere. De la sfarsitul saptamanii, vremea ar urma sa se incalzeasca, iar topirea zapezii ar putea lasa loc unor inundatii mai mari decat cele din anii trecuti.

Romania a fost socata de imaginile incredibile prezentate in ultimele zile de televiziuni. Sute de localitati au fost izolate de muntii de zapada care au depasit 3-4 metri.

Dincolo de eforturile zadarnice ale autoritatilor in a debloca drumurile, in absenta parazapezilor si perdelelor de paduri taiate cu inconstienta de proprietarii terenurilor sub ochii inchisi ai autoritatilor, autoritatile se tem ca toata aceasta zapada la un moment dat o sa se topeasca.

Vestea proasta este ca incalzirea vremii ar putea incepe chiar din acest weekend, astfel ca stratul masiv de zapada care a ingropat Romania n-ar mai avea timp sa se topeasca treptat.

Un val puternic de inundatii ar putea afecta in primul rand agricultura, domeniu care a salvat cresterea economica din 2011. O productie agricola slaba in 2012 ar putea determina importuri masive de alimente, fapt care, in opinia specialistilor, ar determina un salt al inflatiei peste nivelul tintit de Banca Nationala.


In aceste conditii, cresterea economica pe anul acesta, estimata optimist de Guvern la 2,5% ar avea mari sanse sa nu se indeplineasca. Asta mai cu seama in conditiile in care cererea interna, vazuta de autoritati ca principal motor pentru economie in 2012, va fi afectata de apetitul scazut pentru creditare si de scaderea puterii de cumparare, ca urmare a majorarii preturilor.

"In functie de incalzirea brusca a vremii, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lui martie, in sudul si sud-estul Romaniei vom avea depasiri ale cotelor de atentie care inseamna cod galben pentru noi. In functie de temperatura si de cantitatea de precipitatii, vom avea depasiri ale cotelor de inundatii care inseamna cod portocaliu", a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie.

Cititi mai mult pe Daily Business.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu