20 de sfaturi pentru a face economie la facturile de la gaze, energie si caldura pe timp de iarna.
Odata cu apropierea iernii, resimtita prin frigul care a cuprins Romania si zapada care a cazut in unele zone, isi vor face aparitia si facturile mai mari le energie electrica si caldura.
Revista.Meteo.ro va prezinta cateva sfaturi despre cum putem reduce semnificativ costurile.
Compania E.ON Energie Romania a remis un comunicat de presa in care sfatuieste populatia ce masuri sa ia pentru a reduce din costurile facturilor pentru electricitate si gaze naturale.
- Izolati imbinarile ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive (tip purfix). In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura in sezonul rece.
- Reglati temperatura din locuinta dumneavoastra in functie de confortul dorit luand in considerare ca peste temperatura de 19 °C, fiecare grad in plus poate sa insemne o crestere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.
- Deschideti larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel incat spatiile sa se aeriseasca si sa se incalzeasca mai repede. Pierderile de caldura sunt mai mari daca lasati ferestrele intredeschise pe perioade lungi de timp.
- Izolati conductele de agent termic mai ales in cazul celor care traverseaza spatii neincalzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de caldura.
- Asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu ingreuna schimbul de caldura, aerisiti si caloriferele de cate ori este cazul.
- Setati din centrala termica o temperatura mai scazuta a apei calde astfel incat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie mentionat ca la o centrala de apartament care prepara atat agent termic cat si apa calda menajera, consumul de gaze naturale este maxim in momentul cand se prepara apa calda.
- Folositi un termostat de ambianta care comanda functionarea centralei tinand cont de temperatura setata in camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire.
- Montati robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator in fiecare camera.
- Izolati termic peretii, acoperisul si ferestrele pentru a reduce cu pana la 50% costurile de incalzire.
- 10. Asigurati-va de functionarea optima a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitati sprijinul instalatorilor autorizati pentru reglarea arzatoarelor, verificarea filtrelor de apa si a depunerilor de calcar pe conducte, astfel incat sa evitati consumul excesiv de gaze naturale.
- In masura posibilitatilor, inlocuiti centrala veche neperformanta sau sobele cu o centrala termica moderna: ori cu tiraj fortat si camera etansa de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrala termica in condensatie (randament de aproximativ 96%), pentru a obtine o economie de energie de pana la 20% sau chiar mai mult.
- Utilizati becuri economice sau becuri cu LED. De exemplu un bec clasic de 100W consuma anual circa 100 kWh, din aceasta cantitate doar 6% fiind transformata in lumina, restul de 94% se pierde prin caldura.
- Alegeti puterea becurilor in functie de nivelul de lumina necesar. Nu este necesar sa folositi becuri de 100W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mica.
- Utilizati iluminatul local pentru anumite activitati. Pentru a citi se poate folosi o lampa de birou, nu e nevoie de o lustra cu 5 becuri de 100W.
- Folositi lumina naturala cat mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor.
- Amplasati aparatele de racit, congelator, frigider la distanta de sursele de caldura. De evitat amplasarea acestora in bataia directa a razelor solare sau in medii in care apare efectul de sera cum sunt balcoane inchise.
- Achizitionati aparatura electrocasnica de clasa energetica superioara A++ sau A+++, pe termen lung reprezinta alegerea corecta, costurile fiind amortizate deoarece consuma mai putin si sunt mai eficiente. Conform specialistilor, un sfert din consumul de curent din gospodarii este dat de functionarea frigiderului/congelatorului iar 10% de cea a masinii de spalat.
- Aparatele electrocasnice lasate in stand by consuma energie, chiar daca nu sunt folosite.
- Deconectati echipamentele care nu le folositi, ca de exemplu incarcatoarele pentru telefoanele mobile, acestea consuma energie chiar daca nu va incarcati telefonul.
- Verificati periodic instalatia-contactele imperfecte, defectele de izolatie.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu